ROBA

Dvojac Banana Zvuk nedavno objavio drugi album: “Banana zvuk nije u banani”

Marinko Krmpotić

Foto: Promo

Foto: Promo

Definitivno, »Roba« je isplativa nabave i vrijedna pažnje za svakog tko voli ovu vrstu glazbe, pa i šire.Ma baš kako treba za one koji vole suvremeni reggae, hip hop, rap i ostale izraze utemeljene na plesnoj i melodioznoj podlozi koju prati pričanje o svemu i svačemu. Ova se ocjena nameće već i nakon prvog slušanja »Robe«, a ostaje na snazi i nakon ponovljenih iskustava vezanih uz drugi studijski album splitskog dvojca Banana Zvuk koji čine Luka (TBF) i Yuri (ST!llness).Već kad su se prvi put javili 2018. godine albumom »Split Banana« skrenuli su pažnju na sebe ne samo sjajnom obradom raznovrsnih reggae stilova, već i jakim svjetski znanim reggae izvođačima (Tenor Fly, The Ragga Twins, Skarra Mucci…).


Raznolike teme


Nepune tri godine nakon tog albuma Luka i Yuri čine sličan potez pa novi album »Roba« slažu od nekoliko autorskih pjesama koje su stvorene tijekom nekoliko posljednjih godina u suradnji s nekolicinom odličnih izvođača, i to ne samo iz Hrvatske, već i iz nekih drugih jezično nam sličnih prostora, a taj koktel rezultirao je i zanimljivom glazbom i raznolikim temama pa osam (nažalost, samo osam!) pjesama proleti u trenutku.

Tako nam uvodna »Roba« uz gostovanje Dedduha iz crnogorskog hip hop dua Who See nudi pravi mediteranski melodiozni hip hop trenutak ojačan reggae i ska dodirima te duhovitim prikazom svakidašnjice uz crnogorsku obalu. »Samo ljubav« taj zvuk ugode prekida rapidnim rafalima i mitraljiranjem stihova kroz koje se plesno i energično zahtijeva ljubav za sve, da bi potom u odličnoj »Ladovina« majstorski »razvukli« mazni i plesni reggae čijem laid back ozračju idealno odgovaraju stihovi o laganini pristupu životu – »Nasmijan se šetan, letin i lepetan krilima«.


Iz tog supstancama smirenog lebdećeg stanja ugode potom nas »na kafu« diže sjajna Tuzlanka Sassja kojoj dobro pomažu Dalmoši iz Zvuka banane, točnije Ivan Yuri Jurić, pa na kraju dobijamo plesnu, duhoviti, veselu, ironičnu i ciničnu štoriju uz koju se može i plesati i smijati, jer je baš tome i namijenjena.


banana_zvuk

Foto: Promo


Poljoprivredne teme


Navući će na lice osmijeh i »Legaliziraj« u kojoj im pomažu Popay, Chakka i Žan Jakopač koji uz klasičan hip hop ritam podvučen reggae tonovima upućuju svima molbu da se »marijana« legalizira jer još nikad nikog nije ubila, a suprotno tome legaliziran je i alkohol te rad brojnih kompanija koje ekološkim zagađenjima ugrožavaju ne pojedinca, već čovječanstvo.


Duhovitosti nudi i »OPG« koji izvode uz pomoć slavonskog cara Kandžije koji bi, priča nam, pokrenuo OPG pa u poljima koje su nekad »orale« zolje, zasadio one biljke koje svima donose dobro i vuku na lice osmijeh. Spasit će nas poljoprivreda, ispravno i pametno zaključuje gospon Kandžija da bi nam potom u sjajnoj »Pisma slobode« Alejuandro Buendija govorio ne o pismima, već pjesmi (pismi) temeljeći i stihove i glazbu na čuvenoj Marleyjevoj »Song of Freedom« dodajući reggae ozračju karipske calypso ritmove te tražeći da se »istina i ljubav vrate u modu«.


Duh djece cvijeća i hipi generacija s kraja šezdesetih potom se nastavlja i u završnoj skladbi albuma, odličnoj »Pobratimstvo lica u svemiru« koju izvode uz recitatorsku pomoć Rade Šerbedžije koji sjajno interpretira stihove kultne pjesme isto tako kultnog hrvatskog boema i pjesnika Tina Ujevića.


Isplativa investicija


Definitivno, »Roba« je isplativa nabave i vrijedna pažnje za svakog tko voli ovu vrstu glazbe, pa i šire. Jer, Banana zvuk uopće nije u banani. Štoviše, itekako je slušljiv, poletan, ugodan i motivirajući, a kad se tome dodaju i tekstovi koji potvrđuju lucidnost, inteligenciju, duhovitost i pozitivne stavove na albumu zastupljenih izvođača, onda je jasno da će »Roba« dobro ići. A to i zaslužuje.