Memorabilija

Aukcija: Ljutito pismo koje je Lennon uputio McCartneyju dostiglo vrtoglavu cifru

A. P.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Pismo je 1971. napisao John Lennon kao odgovor na intervjuLjutito pismo koje je John Lennon napisao Paulu McCartneyju nalazi se na aukciji, a najnovija ponuda za memorabiliju iznosi 33.000 dolara.


Pismo iz 1971. godine je napisao Lennon kao odgovor na oštar intervju Paula McCartneyja u izdanju nekadašnjeg glazbenog časopisa ‘Melody Maker’ iz studenog 1971. godine.


U intervjuu je govorio o  raspadu Beatlesa i Johnovoj vezi s Yoko Ono. Lennon je svoj odgovor naslovio na “Paul, Linda i svi mali McCartneyjevi.”
U pismu Lennon kritizira dogovor o podjeli tantijema Beatlesa i sugerira da je McCartney primao tantijeme koji su umjesto njemu trebali ići njihovoj izdavačkoj kući, Apple Records.


Lennon je također sugerirao kako McCartney ne razumije njegove pjesme i opovrgnuo tvrdnje svog bivšeg kolege iz benda da pjesma “Imagine” nije trebala biti politična.“To je kao pjesma ‘Working Class Hero’, upakirana za konzervativce poput tebe”, napisao je. “Očito nisi shvatio riječi. Zamisli!”


U međuvremenu, Lennon je također uzvratio na McCartneyjeve planove da stavi svoju fotografiju na etiketu kao nepopularni John i Yoko. Rekao je: “Ako mi nismo cool, što si onda ti…?!”


Unatoč svemu što je rečeno u pismu, Lennon je završava pismo riječima kako ne osjeća ljutnju prema McCartneyju. Zaključio je: “Znam da u osnovi želimo isto, i kao što sam rekao preko telefona i u ovom pismu, kad god se želite naći sve što trebate je nazvati.”


Aukcija za pismo će se zatvoriti 19. kolovoza, piše Far Out.