"A Porina dobiva..."

U nedjelju na Prvom programu: Arsen Dedić – skladatelj, pjesnik, aranžer, flautist…

Ivana Kocijan

Foto: ROBERT KALČIĆ

Foto: ROBERT KALČIĆ

Novi nastavak dokumentarnog serijala "A Porina dobiva..."Novi film Tonija Volarića iz serijala »A Porina dobiva…« u produkciji Unison Pro, ove nedjelje u 20.10 na Prvom programu Hrvatske televizije otvara knjigu zvanu Arsen Dedić.


– Ono sve što znaš o meni, to je tako, tako malo… Tako bismo mogli definirati i znanje o jednom od najvećih skladatelja, pjesnika, aranžera, flautista i pjevača koje smo ikada imali, Arsenu Dediću.


Imamo dojam da znamo sve, ali je riječ o tako slojevitoj i bogatoj karijeri da i dalje dosta toga ne znamo ili smo samo načuli, piše u najavi dokumentarca u kojem će o Dediću govoriti Gabi Novak, Matija Dedić, Branko Viljac, Duško Šarac, Ivo Pattiera, Tonko Maroević, Branko Bulić, Rade Šerbedžija, Nikša Bratoš, Branko Bubica, Darko Gulin, Mate Relja i Jakša Fiamengo.
U film su inkorporirane i njegove izjave, stare fotografije, pjesme i naravno skladbe koje su obilježile jedno vrijeme. Film otkriva manje poznate pojedinosti njegova života i karijere: od djetinjstva, pokušaja proboja na glazbenu i pjesničku scenu, studija flaute, osnivanja tzv. zagrebačke škole šansone, prijateljevanja s velikim svjetskim zvijezdama, skladanja vječnih hitova, glazbe za filmove, televizijske serije, kazališne predstave, nagrade u San Remu koju je prije njega dobio Bob Dylan i skladanja bogatog opusa za djecu.


Dokumentarac predstavlja manje poznatog Arsena, umjetnika koji je stalno nešto radio, pisao, skladao, emotivca koji bi, ecimo, kao dijete očajavao kad bi u školi dobio četvorku ili ne bi bio uvršten u košarkašku reprezentaciju škole. Otkrivamo Arsena čije su skladbe jedno vrijeme bile odbijane na festivalima, koji se itekako namučio da bi svijetu dokazao da je kreativni vulkan, jedan od najvećih glazbenika i pjesnika koji su ikada hodali ovim prostorima.