Simpozij stručnjaka elektroničke glazbe

AMBASADOR U Opatiji peta dodjela nagrada elektroničke glazbe

Ivana Kocijan

Foto: GRGUR ZUCKO/PIXSELL

Foto: GRGUR ZUCKO/PIXSELL

Ambasador djeluje na jačanju scene te poticanju suradnje i glazbenog stvaralaštva pa u okviru aktivnosti nagrade pokreće diskurzivni program Simpozij u sklopu kojeg će biti održano nekoliko panela u koje će se moći uključiti i publika Još je tjedan dana ostalo do pete dodjele nagrada elektroničke glazbe Ambasador koja će biti održana u opatijskom Centru »Gervais«. Svečana dodjela priznanja u 28 kategorija bit će održana u petak, 19. ožujka, s početkom u 20 sati, uz glazbene nastupe izvođača live elektronike.


Istog dana, s početkom u 15 sati, bit će održan diskurzivni program Simpozij. Kako navode organizatori, Ambasador i u vremenu krize djeluje na jačanju scene te poticanju suradnje i glazbenog stvaralaštva pa u okviru aktivnosti nagrade pokreće diskurzivni program Simpozij.


Stručnjaci iz elektroničke glazbene industrije na Simpoziju će u sklopu nekoliko panela diskutirati o aktualnim temama, a u razgovor će se moći uključiti i publika.


Glazbena konferencija
Simpozij je prvi korak u smjeru pokretanja glazbene konferencije koja će služiti kao platforma za suradnju i povezivanje sudionika scene, ali i ukazivati na probleme s kojima se suočava elektronička glazbena industrija. U panelima će sudjelovati najprobranija ekipa stručnjaka za odabrane teme, primjerice Adnan Mehmedović koji je prvi na bojištu kao član radne skupine za event industriju pri Glasu poduzetnika, nekoliko organizatora jačih festivala u Hrvatskoj i regiji te ljudi koji kroz video i online sadržaje pokušavaju napraviti da i glazbenici imaju nekakve prihode.Program Simpozija započinje panelom »Plan otvaranja event industrije – koncerti, clubbing, festivali« čiji će moderator biti Adnan Mehmedović Medo (Fresh Island; Radna skupina za event industriju pri Glasu poduzetnika), a gosti su Berislav Marszalek (Entrio), Krešimir Biškup (Forestland Festival), Marin Biočić, (Seriously Twisted), Sanjin Djukić (LAA, Exit Festival) i Simon Horvat (Sonus Festival). Potom slijedi panel »Monetizacija svega online za artiste, producente, DJ-e, promotore; kako unovčiti live stream, hybrid ili virtual event?; kako zainteresirati publiku da kupi ulaznicu za takav event?«.


Moderator će biti Berislav Marszalek (Entrio), a gosti Dimitrije Jelić (Time:Code), Gordan Antić (Radio 808), Simon Horvat (paarti.live). Za 17.30 zakazan je panel »Što znači biti DJ u Hrvatskoj?« koji donosi osvrt na pionire i nova, »upcoming« imena: razlike, sličnosti, suradnje, tko su oni, što je značilo biti DJ 90-ih, a što danas.


Podrška partnera


Progovorit će se i o stilovima i generalnom pregledu žanrova naših DJ-eva, o tome gdje dominiraju i kako se prilagođavaju publici i trendovima, kao i o financijskom aspektu i birokratskom tretmanu DJ-a kao glazbenika u Hrvatskoj i regiji. Napravit će se i usporedbe sa svijetom i regijom, a tema će biti i što za domaće DJ-e znači jačanje festivalske industrije. Jedna od tema bit će i AI kao DJ, budućnost. Moderator će biti Marcel de Privitellio (Liminal), a gosti Ana Antonova (Thanq, Fader), Andrea Ljekaj (Get Physical) i Andrew Meller (Rewler Records).Za kraj dodajmo da se program Ambasadora realizira u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Opatijom, Turističkom zajednicom Grada Opatija, HDS-ZAMP-om, Festivalom Opatija, Liminalom, Distuneom i portalom Klubskascena.hr.