Najuspješniji album godine

Adelein album ’30’ postaje najbrže prodavani album 2021. u SAD-u i Velikoj Britaniji

Portal Novilist.hr

FOTO/Reuters

FOTO/Reuters

"30" je već trijumfirao nad ostalim velikim izdanjima 2021.Adele se još jednom rekordno vratila na top-ljestvice, budući da njezin posljednji album “30” nosi titulu najbrže prodavanog albuma 2021. i u SAD-u i u Velikoj Britaniji.


Izdan 19. studenog, četvrti studijski album britanske pjevačice također je postao najuspješniji album godine u SAD-u samo tri dana nakon objavljivanja, prema podacima MRC-a koje je objavio Billboard, piše CNN.


Prodavši više od 660.000 ekvivalentnih jedinica albuma – što uključuje audio i video streaming i prodaju pojedinačnih pjesama – “30” je već trijumfirao nad ostalim velikim izdanjima 2021.
U Ujedinjenom Kraljevstvu, Adele je debitirala na prvom mjestu na ljestvici albuma, s prodajom u prvom tjednu od 261.000 prema službenim ljestvicama, što kaže da je to bio najveći prvi tjedan za album od “Divide” Eda Sheerana


Službene ljestvice kažu da je Adele bila jedina umjetnica s tri ili više studijskih albuma koja je dosegla prvo mjesto sa svim svojim pločama – naslov koji je sada dodatno učvrstila s “30”.


Međutim, “30” nije baš dosegao visine Adelinog trećeg studijskog albuma, “25”, koji je postao najbrže prodavani album svih vremena i u SAD-u i u Velikoj Britaniji 2015. godine — prodan u 800.000 primjeraka u UK i 3.3 milijuna u SAD-u.


Iako ovotjedna ljestvica albuma tek treba biti objavljena u SAD-u, gotovo je zajamčeno da će Adele osvojiti svoj treći uzastopni album broj jedan, a “Easy on Me” je prethodno četiri tjedna provela na prvom mjestu ljestvice Hot 100 singlova .


Podaci o prodaji odražavaju Adeleinu ljubav prema konvencionalnim metodama slušanja glazbe, pri čemu je 560.000 ekvivalentnih jedinica albuma prodanih u SAD-u tradicionalna prodaja albuma, dok je 67% njezine prodaje u Velikoj Britaniji bila fizička prodaja.


Pjevačica je u prošlosti izbjegavala streaming, iako se čini da ga je sada prihvatila zbog rizika od niže fizičke prodaje – čak je i natjerala Spotify da ukloni gumb nasumične reprodukcije kao zadanu opciju za albume na njihovoj platformi.


“30” je dobila široku pohvalu kritičara, a Adele je u listopadu za američki Vogue rekla da je album njezin način da objasni sinu razvod i da joj je jako prirastao srcu, rekavši da “neće pustiti ovaj.”