Nakon napada na Blizance

Abdul-Mateen i Jordan u novom filmu: Priča o crnom FBI agentu koji je razotkrio nadzor muslimana pa završio u zatvoru

S.M.

Foto: Yahya Abdul-Mateen II i Michael B. Jordan / Instagram

Foto: Yahya Abdul-Mateen II i Michael B. Jordan / Instagram

Frustriran korupcijom u vlastitom uredu, Albury dostavlja dokumente Interceptu što dovodi do toga da ga Trumpova administracija privodi na temelju kršenja Akta o špijunaži.Yahya Abdul-Mateen II i Michael B. Jordan udružili su snage povodom novoga filma. Amazon najavljuje da su preuzeli prava za istinitu priču o posljedicama napada na američke Blizance 11. rujna naslova “I Helped Destroy People” za kojeg će jedan od producenata biti Jordan.


Temeljen na istoimenom članku Janet Reitman za New York Times, film prati Abdula-Mateena u ulozi Terryja Alburyja, “jedinog crnog FBI agenta u njihovom uredu u Minneapolisu te prvog svjedoka prakticiranja rasizma i ksenofobije od strane njegovih kolega te nadređenih agenata.


Nakon napada na Blizance, Albury postaje jedini crni agent uključen u nadzor muslimana i imigrantskih zajednica. Frustriran korupcijom u vlastitom uredu, Albury dostavlja dokumente o ovom programu Interceptu (američka neprofitna novinska organizacija) što dovodi do toga da ga Trumpova administracija privodi na temelju kršenja Akta o špijunaži iz 1917.” 
Dokumenti su detaljno opisivali tajne smjernice za korištenje doušnika od strane FBI -a i nadzor novinara te vjerskih i etničkih manjina i useljeničkih zajednica.


Albury se izjasnio krivim i osuđen je na četiri godine zatvora, prenosi Just Jared.


Kazao je da osjetio moralnim imperativom objaviti dokumente, motiviran vlastitim vjerovanjem da se nakon terorističkih napada FBI promijenio iz korijena do granice da su agenti morali kršiti građanska i ljudska prava.


“Kao javni službenik, prisegao sam da ću služiti u interesu društva, ne FBI-a. Moja je logika usmjerena na činjenicu da javnost kojoj služim ima pravo znati što FBI radi u svoje ime”, kazao je Albury u članku za NYT.