VELIKI JUBILEJ

45 godina neprekidnog emitiranja: Kultni TV kalendar jedan je od brendova HRT-a

Ante Peričić

Foto: Press

Foto: Press

Od svog pojavljivanja ni jedan dan TV kalendar nije izostao iz programa. Danas se sastoji od pet dvominutnih priloga koji obrađuju teme iz hrvatske i svjetske prošlosti te povijesnog pregleda sastavljenog od sedam sličica ili videaČetrdeset i pet godina – toliko je prošlo od prvog emitiranja jedne od najpoznatijih i najpopularnijih emisija Hrvatske radiotelevizije – TV kalendara. Ta informativno-obrazovno-dokumentarno-povijesna emisija, koja se svakodnevno emitira
od 1976. godine, protekle je subote dobila nov izgled, osvježen novim jinglovima i novim špicama. Od svog pojavljivanja, pa do danas, niti jedan dan TV kalendar nije izostao s Prvog programa TVZ-a, odnosno HRT-a.Emisiju su stvorili urednici Vladimir Fučijaš i Obrad Kosovac, a poslije njihova umirovljenja na uredničkoj poziciji naslijedili su ih prvo Vladimir Brnardić, a od listopada 2017. sadašnji urednik Leon Rizmaul koji je kazao kako je tijekom četrdeset i pet godina bilo mnogo suradnika, a osim ovih koje sada možemo vidjeti te bivših novinara i realizatora na špicama, u redovitoj su proizvodnji sudjelovali brojni neimenovani montažeri, snimatelji, spikeri, lektori, tehničari i vanjski suradnici, a svima je, ističe, zajednička bila ljubav prema prošlosti, želja za obrazovanjem javnosti te promicanje znanja kao vrijednosti.


tv_kalendar

Urednik TV kalendara Leon Rizmaul, Foto: DARIO NJAVRO/HRT


Informativno-dokumentarno


Od početka emisija se sadržajno nije znatno mijenjala. Danas ima spot od dvanaest minuta i emitira se premijerno u 6.10 te u dvije reprize – u 11.40 i 16.40 na Prvom programu HRT-a i trenutačno se sastoji od pet dvominutnih priloga koji u informativno-dokumentarnoj formi obrađuju teme iz hrvatske i svjetske prošlosti te povijesnog pregleda sastavljenog od sedam sličica ili videa.

– Već zarana TV kalendar izborio je kultni status i sve do danas održao se kao jedan od prepoznatljivijih brendova programa hrvatske nacionalne televizije čemu svakodnevno svjedoče podaci o gledanosti. Usporedbe radi, popularna Kviskoteka pojavila se četiri godine poslije TV kalendara i davno se ugasila.


Spominjući Kviskoteku, naša emisija oduvijek je sve brojnijem kvizačkom pokretu bila uzor i podsjetnik. Kviskoteke odavno nema, mijenjaju se licencijski kvizovi velike popularnosti, a TV kalendar zadržava svoju publiku i status. Osim osvrta na velike događaje i portrete ljudi, trudimo se predstaviti manje poznate ili nikad viđene priče i filmske dokumente, istaknuo je povjesničar i urednik TV kalendara Leon Rizmaul.


Foto: HRT Press


Obrazovna misija


Podsjetnik onima koji znaju, a putokaz onima koji žele znati više, »Mali div od deset minuta« i »Najdraži profesor povijesti« poznati su i upečatljivi slogani koji itekako pravovjerno opisuju TV kalendar. Sa subotnjim danom emisija je zaživjela u novom ruhu, u HD-rezoluciji koja prvenstveno naglašava transformaciju televizije kao medija tijekom povijesti.– Svjesni svoje ranjivosti te izloženi redovito i kritikama pozivamo gledatelje da nam javljaju propuste. Shvatili smo kako u digitalnom dobu nema više prostora za krilatice poput »tko radi, taj i griješi«.


U 2021. godini većina gledatelja može prevrtjeti, zaustaviti i analizirati svaki podatak. Naša je misija prije svega obrazovna, želimo informirati zainteresirane. Velike obljetnice hrvatske i svjetske povijesti uvijek imaju prioritet, kazuje Rizmaul te dodaje kako je teško zadovoljiti svakoga i kako je uvijek bilo, i bit će, upita i kritika gledatelja s pitanjima »zašto je ovo prikazano, a ono nije«?S time se, kaže, nose koliko im kapaciteti omogućuju. Svakodnevnu predstavljaju 250-300 informacija i tako sedam dana u tjednu, 365 dana u godini.– Osobno, kao urednik, uvijek ću priznati odgovornost za sve teze iznesene u TV kalendaru, tipfelere i gafove. Ali, naglašavam kako mi povjesničarska, novinarska i moralna etika nalaže da budem objektivan i da odgovorno stojim iza svojih postupaka, ističe.


Foto: HRT Press


Analogno u digitalno


U iznimno dugoj povijesti postojanja djelatnici TV kalendara stvorili su respektabilnu vlastitu audiovizualnu te tekstualnu dokumentacijsku zbirku. Danas, u 2021. godini, kazuju s HRT-a, nalazimo se u vremenu prelaska iz analognog u digitalni svijet što predstavlja dugogodišnji proces, a najvažnija je zadaća aktualnih djelatnika TV kalendara evidentirati sve materijale iz analognog doba kako bi se vrijedno upotrijebili u novom obliku.– Naša je poruka kako se jedino uz precizno definiranje i poštovanje stotina postavki može dobiti ispravan rezultat. Osmislili smo vlastiti Plan proizvodnje i arhiviranja te ponovne upotrebe arhiviranih priloga u HD rezoluciji te bazu podataka po mjerilima digitalnog asset managmenta. Na dobrom smo putu, a najveća mi je želja uvođenje u rad mladih snaga kojima ćemo prenijeti strast prema ovom poslu i emisije, zaključuje povjesničar i urednik Leon Rizmaul.


Prvi telopi i povijesni pregled

Zanimljivo je kako će nove špice sadržavati i nedavno pronađene prve telope TV kalendara iz 1976. godine. Dana 15. svibnja, na dan HRT-a, bit će emitirana 16570. emisija TV kalendara, a toga dana, spomenutim povodom, biti emitiran i poseban povijesni pregled jedne od naših najdugovječnijih i najgledanijih televizijskih emisija.