MAŠKARANI KLAPSKI MARATON

12. izdanje tradicionalne manifestacije: Ženska klapa Hreljin očarala i žiri i publiku

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: DAVID K. - FOTO LUIGI OPATIJA

Foto: DAVID K. - FOTO LUIGI OPATIJA

Drugo mjesto ocjenjivačkog suda osvojila je Ženska klapa Kapric iz Zadra, a treće muška klapa Intriga iz Rijeke. Zahvaljujući glasovima publike drugo je mjesto zauzela klapa Intriga, a treće djevojke iz klape KapricMaškare, ča mogu maškare – zapjevali su na kraju 12. »Maškaranog klapskog maratona«, prvog u ljetnom terminu, svi sudionici ove vesele i zabavne manifestacije tijekom koje je nepisano pravilo da »niki ne sme niš zamerit«.


Ljetna pozornica u Opatiji u jednoj od najtoplijih noći tijekom ljeta 2021. pokazala se najsretnijom pozornicom za šarmantne članice Ženske klape Hreljin jer su svojom izvedbom pjesme »Boc, boc«, nastale prema Albininom hitu »Tick-tock« osvojile srca publike, ali i ocjenjivačkog suda.


Po ocjenama publike drugo je mjesto zaslužila klapa Intriga, a treće klapa Kapric, jedna riječka muška i jedna zadarska ženska klapa. Sličan je stav zauzeo i žiri koji je na drugu poziciju smjestio Zadranke iz klape Kapric koje su izvrsno utjelovile poznate pjevačice i pjevače koji su nas predstavljali na Eurosongu – Maju Blagdan, Tajči, Doris Dragović, Danijelu Martinović, Emiliju Kokić i Gorana Karana.
Treće mjesto su prema mišljenju ocjenjivačkog suda zaslužili riječki dečki iz klape Intriga i to ne samo zbog toga što su ih »da nitko ne vidi« pokušali podmititi maškaranim novčanicama od 500 eura, već i zbog aktualnosti pjesme »Utekle Hrvatine« u kojoj je svaka slučajnost sa stvarnim osobama iz hrvatske zbilje – namjerna!


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Ograničen broj natjecatelja


Zbog koronaokolnosti prvi je ljetni maraton maškarane klapske pjesme imao ograničen broj natjecatelja i premda im je uvrštenje među »top tri« izbjeglo za dlaku, publika je srdačno ispratila i nastup Ženske klape Senjkinje koje su vrlo zahtjevnu Tararajčicu preradile i odlično izvele u pjesmi »Oj, korono«. Od pet pjesama, tri su bile posvećene koroni, a dalmatinske boje uz pjesmu znakovitog naziva »Kukumar« u kojoj je poručeno i kako »muškarci ne plaču« branila je Muška klapa Podvorje iz Kaštel Šućurca.Publika koja vjerno prati MKM koji organizira istoimena udruga, već je navikla na duhovite i za »kega oprat« uvijek spremne Dražena Turinu Šajetu i Marija Lipovšeka Battifiacu, pa simpatičan dvojac nije izostao niti s ljetne, skraćene edicije maratona. Kad kažemo skraćene, misli se na broj natjecatelja, ali ne i na trajanje same glazbeno-scenske fešte koja je potrajala gotovo do posljednjih minuta ovogodišnjeg srpnja.


Foto: DAVID K. – FOTO LUIGI OPATIJA


Sjajna zabava


Pred brojnim turistima koji su se uoči maratona zatekli na opatijskom mulu, a zatim i unutar ljetnoga teatra, gromoglasnom su zvonjavom i zastrašujućim pojavama, uz balte u rukama i po »veloj tepline« stoički odjeveni u svoje kožuhe, srca mnogih osvojili Halubajski zvončari, Grobnički dondolaši i Zametski zvončari.Salve smijeha odlično raspoložene publike, u kojoj su uz sve druge bili i opatijski Pusni meštar Dule, Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić te brojni drugi uzvanici, odjekivale su Ljetnom pozornicom.Ča je ćo mona?! – pisalo je Šajeti na majici, pa je i cijela večer tijekom koje je multikulturalnost i višejezičnost ovih prostora dolazila do izražaja bila u znaku ove četiri riječi. Da je u Opatiji »domaćeh judi« ostalo tek u tragovima, da Rusi i Ukrajinci, Njemci i Austrijanci kupuju nekretnine, a Opatijci sele u planine i nitko ne želi konobariti pa se na »domaću spizu« i običaje mora privikavati osoblje uvezeno iz susjednih država regije, samo je dio materijala iz Šajo-Battifiaca skečeva u kojima niti tabela »zimmer frei« napisana ćirilicom nije ništa neobično.


Snimio: Sergej DRECHSLER


Sretna nova 2020.!


U revijalnom dijelu programa, nije propustio naglasiti, »konačno pred svojom, opatijskom publikom«, hitove iz dosadašnje karijere zaredao je Šajeta u pratnji benda. Bilo je tu i »Leteće Barbare« i unatoč ljetu »Božić je, judi«, pa su Šajo i Battifiaca već te večeri svima poželjeli sretnu novu 2022. Zajedno su otpjevali i »Bjondu Lovranku«, a Šajeta je najviše podrške iz sektora »čestitke i aplauzi« dobio za prepjev na čakavštinu i opatijske prilike Thompsonove pjesme »Lijepa li si«. Na MKM-u u Opatiji je sve moguće…


Snimio: Sergej DRECHSLERU želji da se manifestacija sljedeći put održi u vrijeme karnevala, organizatori su, prema riječima predsjednice Udruge MKM Irene Radovanović, zahvalni svima koji su ljetnu večer dobrih vibracija učinili posebnom. Zahvale su upućene svima koji ih financijski podupiru, a posebno Gradu Opatiji, TZ-u Grada Opatije i Primorsko-goranskoj županiji. Živio Pust!