DRUGU GODINU ZAREDOM

Zlatnu kunu ponovo dobila tvrtka „Kroma“. Vlasnik je Gospićanin Marijan Krmpotić, a ovo je priča o njihovom uspjehu

Marin Smolčić

d samih početaka ovoga projekta postoje krive percepcije po kojima će to biti jedna nova, velika auto-praonica. Vjerojatno zato što Marijan i njegovo poduzeće „Kroma“ već imaju nekoliko takvih vrlo uspješnih sadržaja u Ličko-senjskoj županiji.GOSPIĆ – Na netom održanoj dodjeli najviših odličja Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Otočac za uspješnost u gospodarstvu nagradu Zlatna kuna dobila je drugu godinu zaredom u kategoriji srednje velikih tvrtki „Kroma“ d.o.o iz Gospića. Vlasnik Krome je Gospićanin Marijan Krmpotić(56) koji je godinama radio i živio u Švicarskoj. Osim edukacije ondje je stekao toliko traženi i uvaženi menadžerski mentalitet, kao i poslovnost koja ga je zadnjih godina vinula u gospodarske visine. Zadnji put smo o Marijanu čuli zimus kada je na smrznutoj ledini u Poslovnoj zoni Dearle nedaleko od gospićke poveznice sa A-1 počeo graditi poslovnu halu.


Čelične konstrukcije


Od samih početaka ovoga projekta postoje krive percepcije po kojima će to biti jedna nova, velika auto-praonica. Vjerojatno zato što Marijan i njegovo poduzeće „Kroma“ već imaju nekoliko takvih vrlo uspješnih sadržaja u Ličko-senjskoj županiji.


-Samoposlužne auto-praonice tek su manji dio poslovanja tvrtke „Kroma“ d.o.o. Za sada imamo četiri takva sadržaja u Hrvatskoj i inozemstvu. Oko 95 posto naših resursa i aktivnosti odnosi se na održavanje, ugradnju, opremanje i prodaju rezervnih dijelova za auto-praonice u državama Balkana. Najtraženiji su samoposlužne praonice iz programa osobnih automobila, teretnih vozila i praonica custom made. Tako smo ove godine u Slavoniju otpremili prvu praonicu za pranje kombajna. Mi realiziramo projekt, ponudimo ga i dostavimo potrebnu opremu u punoj funkcionalnosti.

Izrađujemo i čelične konstrukcije za samoposlužne auto-praonice za države EU-a. Tu ubrajamo i izradu mini-hala za automatske praonice. Dakle, ono što nije dovoljno poznato u javnosti jesu usluge montaže različitih tipova opreme diljem EU-a. Trenutno radimo u Belgiji, Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj. Tako su naša 23 tehničara stalno na terenu diljem toga prostora, ističe direktor i vlasnik Krome Marijan Krmpotić.


Nova hala-novi sadržaji


Na lokaciji Poslovne zone Derale, na cca. 800 metara od silaska s auto-ceste, gradi se nova hala koja je već pod krovom. Od samih početaka realizacije ovoga projekta Marijan Krmpotić pojašnjava o čemu je riječ..


-Bit će to proizvodni pogon za različite dijelove opreme za pranje vozila i konstrukcije. Ovdje gradimo centralu za naše poslovanje. Ta centrala se sastoji od proizvodnog pogona koji će se koncem ove i početkom naredne godine upotpuniti sa preko milijun eura vrijednom opremom za obradu metala, posebice inoxa i aluminija. Imat ćemo skladišni dio, uredski dio sa inženjerskim pozicijama u hardverskom i softverskom smislu. Ukupna investicija je preko 23 milijuna kuna. Od toga je sredstvima EU sufinancirano 7 milijuna kuna. To u praksi znači da je Kroma u samom startu realizirala sve potrebno kako bi dobila sredstva iz EU-a.Sada smo u fazi kada je hala izgrađena gotovo u potpunosti, sada dolaze staklene stijene, ugrađuju se instalacije, zatim stolarija i posebna vrata i tada objekt zatvaramo u potppunosti. To podrazumijeva i ventilaciju, grijanje, hlađenje-ali sve po standardima koje zahtijeva EU, ističe nam Marijan i opet negira krive percepcije po kojima Gospić na ovaj način dobiva još jednu auto-praonicu. Zapravo, nova hala će u svojem sastavu imati i “show-room“ gdje će budući korisnici Kroma opreme moći vidjeti na djelu rad i svojstva opreme ove tvrtke.


Brojni elementi ovog pogona imat će zahtjevne EU ekološke standarde. Grijanje će se vršiti na šumsku sječku, a čak će eksterijer hale biti obrastao bršljanom kako bi se neutralizirala vizura klasične proizvodne hale. Trenutno u Kromi radi 37 zaposlenih, a ljudska i stručna poveznica između poslovnih resursa je Marijenov sin Luka. Na Deralama će u prvo vrijeme raditi najmanje 10-ak ljudi, a u konačnici dvostruko više.