Tipka i šljiva

Zlatne medalje hribarskim rakijama Damira Kovača: “Jednostavno su mrak!”

Marinko Krmpotić

Damir Kovač prima piznanje / Foto MHO Čabar

Damir Kovač prima piznanje / Foto MHO Čabar

Na Međunarodnom ocjenjivanju u Zagrebu rakije tipka i šljiva Damira Kovača dobile su zlatne medalje



Rakije tipka i šljiva Damira Kovača iz Gerova na trećem Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera održanom na Agronomskom fakultetu u Zagrebu dobile u zlatne medalje, odnosno proglašene su vrhunskim kvalitetnim rakijama.


Ocjenjivanje je organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu, a ove godine pristiglo je za ocjenjivanje više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine.


Stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova.




“Kvaliteta ovogodišnjih uzoraka jednostavno je mrak!”, izjavio je predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a prof. dr. Ninoslav Nikićević s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, član komisije ocjenjivača, rekao je kako nagrađene rakije pripadaju samom vrhu svjetskih pića.


Apsolutni šampion ocjenjivanja i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija).


Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je Destilerija Patrik – Teranino liker iz 2021. proizvođača Patrika Sračića, a pobjednik u kategoriji ginova je Destilerija Gavran – Raven’s london dry gin iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana.


U tako iznimno jakoj konkurenciji izuzetan su rezultat ostvarile rakije Damira Kovača, tipka i šljiva. Obje su rakije, ističe Kovač, pečene u Hribu, naselju kod Gerova, pa ih stoga i naziva hribarskim rakijama:


“Drago mi je što su ukupne ocjene mojih rakija bile dovoljne za zlatnu medalju jer to potvrđuje kvalitetu goranskih rakija, posebno Hriba, koji ima dugu tradiciju pečenja rakija”, rekao je Kovač.