Jesen u Lici

ZiP line žičara “Pazi medo” postala magnet Like: 1.700 metara čistog adrenalina

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Manifestaciju Jesen u Lici i sportsku atrakciju u Vrhovinama prepoznala je struka, te su u Ličko-senjsku županiju stigle nagrade i priznanjaVRHOVINE – Na 5. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu, 5th International Rural Turism Congress, održanom nedavno u Cavtatu, dodijeljene su godišnje nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske. Ove prestižne nagrade dodjeljuju se svake godine u osam kategorija, a za nagrade u svim kategorijama ove je godine bilo kandidirano ukupno 138 projekata iz 19 hrvatskih županija, od kojih je 59 bilo nagrađenih. Ove godine nagrađeni su sadržaji s područja Ličko-senjske županije, pri čemu su dodijeljene dvije nagrade za posebno priznanje i afirmaciju tradicionalnih vrijednosti Like.Ova nagrada Ličko-senjskoj županiji dodijeljena je kao organizatoru najveće gospodarsko-tradicijske manifestacije na ovom prostoru, Jesen u Lici, koja se uspješno održava već 23 godine. Jesen u Lici postala je manifestacija koja svake godine privlači sve više izlagača i posjetitelja iz svih krajeva Republike Hrvatske i država okruženja.


Atraktivne Vrhovine
U kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, brončana povelja dodijeljena je turističkoj atrakciji ZIP line žičari »Pazi, medo« u Općini Vrhovine, najduljoj žičari ove vrste na tlu Europe. Načelnik Općine Vrhovine Milorad Delić (SDSS) više je nego zaovoljan novim uspjehom ovog turističkog resursa.


– Popularnost ZIP line žičare »Pazi, medo« raste iz godine u godinu. Zbog prirodnih uvjeta spusta sezona nam ovisi o vremenskim prilikama. Ipak smo lani imali 6100 spustova, a samo nešto manje posjeta stijeni za penjanje koja se nalazi u sklopu žičare. Niz 1,7 kilometara žičare spuštali su se domaći ovisnici o adrenalinu, ali i zamjetan broj stranih gostiju, uglavnom pristiglih iz obližnjeg Nacionalnog parka Plitvička jezera.


Raniji start


– Ove godine smo s prvim spustovima krenuli nešto ranije nego lani, odnosno na Uskrs. Zato se nadamo da ćemo u ovoj sezoni znatno nadmašiti lanjsku bilancu, optimističan je načelnik Općine Vrhovine Milorad Delić.


Općina Vrhovine vlasnik je ZIP-line žičare »Pazi, medo«, a njome upravlja Javna ustanova za rekreacijski turizam Bijeli vrh. Na lokalitetu Bijeli vrh iznad Vrhovina trenutno se gradi skijaški rekreacijski kompleks jer je ova lokacija s nadmorskom visinom od 1051 metar barem četiri do pet mjeseci godišnje pod snijegom. Uz to su zadnjih godina na ovome području izgrađeni mnogi privatni smještajni kapaciteti visoke kategorije.