HRVATSKI BOŽIĆNI NAPJEVI

Ženski zbor Sklad nastupio u Pivki s koncertom Bakarska polnoćka

P. N.U sklopu projekta Slovenci koji su gradili hrvatsku kulturnu baštinu,  Ženski zbor Sklad  je u petak, 2.12.2022. nastupio u koncertnoj dvorani Krpanovog doma  u Pivki s koncertom Bakarska polnoćka u sklopu koje su prezentirani hrvatski božićni napjevi u obradi  Franje Serafina Vilhara  (Senožeče kraj Pivke 1852. – Zagreb 1928). Poznati hrvatski skladatelj i zborovođa slovenskoga podrijetla, u periodu od 1881. do 1884. godine obradio je i četveroglasno aranžirao tradicionalne hrvatske božićne napjeve koji se dugi niz godina pjevaju u Bakru i to na svečanim misama u božićno vrijeme. Navedeni tradicionalni napjevi obvezni su dio božićnog repertoara brojnih profesionalnih i amaterskih zborova iz svih regija Hrvatske, ali samo  KUU Sklad iz Bakra izvodi ova djela u Vilharovoj obradi.


U cilju očuvanja hrvatske kulturne baštine, kao i  promocije slovenskih umjetnika koji su radili u Bakru i značajno utjecali na kulturnu baštinu našeg grada kao i cijele Hrvatske, obradili smo notne zapise i pripremili brošuru  „Bakarska polnoćka“ . Godina  izdavanja Brošure,    ujedno je i 170. godina Vilharovog rođenja.


Namjera nam je  naglasiti povijesne  veze sa Slovenijom na području glazbe i kulture općenito, te na taj način  produbiti prijateljstvo  između dvaju naroda, tim više što sama fizička blizina  zemalja  ne znači nužno i njihovo istinsko  poznavanje. Stoga je važno da se približimo i  kroz razne oblike kulturne povezanosti, koja će između ostalog doprinijeti i razbijanju mogućih stereotipa,  te  povećanju interesa za susjede općenito.
Ovom projektom i mi, ljudi 21. stoljeća, nastavit ćemo i nastojati produbiti povijesnu kulturnu vezu s našim dragim susjedima Slovencima, očekuje nas  partnerska suradnja sa slovenskom zajednicom u  Hrvatskoj, a cilj nam je da i ubuduće širimo krug glazbenog prijateljstva sa srodnim zborovima i orkestrima s području  Slovenije, te na taj način promičemo gore navedene vrijednosti.


 


Koncert u Pivki popraćen je izložbom reprodukcija djela slovenskih majstora iz crkve Svetog Andreja u Bakru, nastalih u periodu između 1757. i 1882. godine. Izložba,  koju je osmislio i realizirao poznati hrvatski fotograf Miljenko Šegulja biti će otvorena u Krpanovom domu u Pivki do sredine siječnja.


 


Projektom se naglašava dugotrajna povezanost Bakra  sa Slovenijom, a 18. i 19. stoljeće doba je najintenzivnije kulturne suradnje, kada su u Bakru  radili tada poznati slovenski umjetnici. Glavninu izložbe čine djela priznatog slovenskog majstora Janeza Šubica ml.(1850 – 1889), koji je godine 1882. u duhu akademskoga realizma izrađivao ciklus prizora iz života Svetoga Andrije apostola, kao i brojne freske i grisalle alegorijske i biblijske tematike na svodu i zidovima sanktuarija bakarske župne crkve. Također, na  izložbi je izložena  reprodukcija oltarne pale „Sveta Margareta, Jelena i Agneza“ iz 1668. godine, remek-djelo slavnog slovenskog slikara Valentina Metzingera (1699 – 1759) kao i reprodukcija oltarne pale „Sveti Andrija apostol“ slovenskog slikara Franje Pavera iz 1852 godine.


 


U projektu je kao partner sudjelovao i  Slovenski domu Bazovica, čija je tajnica, Sandra Grudenić,   vodila program i  organizirala nastup, a direktorica Zavoda za turizem Pivka, Jana Gržinič, srdačno je dočekala  izvođače izrazivši želju da se ovaj projekt  suradnje  nastavi i unaprijedi. Projekt podržavaju i potomci Franje S. Vilhara koji su nazočili koncertu i izrazili zahvalnost i oduševljenje inicijativom bakarskoga Sklada, te naglasili da je u tijeku restauracija klavira Franje Serafina Vilhara po završetku koje namjeravaju ponoviti slično koncertno gostovanje Sklada i Jeke. Uz prigodne poklone koje su Sklad i Jeka uručili domaćinu valja istaknuti i brošuru Bakarska polnoćka koju je Sklad pripremio u sklopu projekta u kojoj se uz notne zapise Franje S. Vilhara nalaze informacije o projektu, o skladatelju i izložbi.


 


Pjevačice Sklada u prvom bloku su izvele su sakralne skladbe  hrvatskih  i svjetskih autora, kao i tradicionalne američke duhovne i božićne skladbe, dok su u drugom bloku, zajedno s pjevačima Jeke Primorja iz Rijeke,  izveli napjeve bakarske polnoćke : Kyrie Eleison , Svim na zemlji, Veseli se Majko Božja , U to vrijeme godišta, Oj pastiri, Radujte se narodi, Neba dvorani, Narodi nam se, Veselje ti navješćujem i Oj, Betleme. Odlične izvedbe posjetitelji su nagradili srdačnim aplauzom.


 


Možemo reći da zadovoljstvo posjetitelja, partnera u Pivki te organizatora i izvođača jamči da ovaj projekt ima svijetlu budućnost. Štoviše, Sklad i Slovenski dom Bazovica planiraju proširenje projekta Slovenci koji su gradili hrvatsku baštinu te u 2023. godini obrađuju temu ‘Kaplan u Rijeci’.


 


Koncert Bakarska polnoćka će se ponoviti 10.12.2002. u 17:00 u crkvi Gospe  Karmelske  na Krasici.