SINERGIJA

Zajednička turistička zajednica donosi benefite i Klani i Kastvu, Općinsko vijeće Klane prihvatilo sporazum o suradnji

Mirjana Grce

Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

Općina Klana i Grad Kastav suglasni su da je razlog turističkog povezivanja udruživanje financijskih sredstava i ostvarivanje zajedničkog nastupa na tržištu u svrhu razvoja cjelovite turističke ponudeKLANA – Općinsko vijeće Klane prihvatilo je Sporazum o suradnji i utemeljenju Turističke zajednice Grada Kastva i Općine Klana kojim se uređuju način, uvjeti, rokovi i opseg sufinanciranja zajedničke turističke zajednice te druga prava i obveze, sve u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti – u skladu s načelom prostorne funkcionalnosti – usmjerenih razvijanju turističkog proizvoda i promociji destinacije, kao i »brendiranja« turističkih proizvoda s područja Grada Kastva i Općine Klana. Sporazum je prihvaćen većinom glasova vijećnika – s pet glasova za, dok su dvojica vijećnika – Marijan Zubalj i Igor Iskra – bili protiv.


Loza i Lužina


Načelnica Klane Željka Šarčević Grgić podsjetila je da je Odluka o osnivanju zajedničke Turističke zajednice donijeta 20. srpnja 2022. godine, te je objasnila temelje Sporazuma o suradnji i utemeljenju Turističke zajednice Grada Kastva i Općine Klana.


– Ugovorne strane suglasno utvrđuju da je razlog povezivanja udruživanje financijskih sredstava i ostvarivanje zajedničkog nastupa na tržištu u svrhu razvoja cjelovite turističke ponude iskorištavanjem postojećih potencijala i ljudskih resursa kroz koordiniranje ključnih aktivnosti turističkog razvoja, uključujući, ali ne i ograničeno na organizaciju kulturnih, gastronomskih, umjetničkih, sportskih, glazbenih i drugih priredbi, koje pridonose obogaćivanju turističke ponude, kao i zajednička promidžba, promocija i prezentacija vrijednosti sustavom isticanja turističkih proizvoda, rekla je Šarčević Grgić, dodajući da Klana nikad u svojoj povijesti nije imala turističku zajednicu, a da nema ni mogućnost osnivanja samostalne turističke zajednice.

Točki Općinskog vijeća posvećenoj Sporazumu o suradnji i utemeljenju Turističke zajednice Grada Kastva i Općine Klana prisustvovali su i gosti iz Kastva – gradonačelnik Matej Mostarac sa suradnicima, koji se o toj suradnji izjasnio kao win-win situaciji za obje strane. Pojasnio je da je spajanje turističkih zajednica ujedno tendencija Ministarstva turizma te da je suradnja s Klanom u tom smislu logična.


– Svi znamo da šumu Loza i Lužina, Šparožnu jamu i puno nekih drugih prostora koriste kako Općina Klana, tako i Grad Kastav. Mi smo već i ulagali; već smo radili na valorizaciji tih prostora i manifestacija, i činilo se logičnim da tu suradnju i ozakonimo. Klana i Kastav se dosta podudaraju i u prirodnim bogatstvima, i u kulturnom programu. Već do sada smo sudjelovali u različitim projektima kao što je naprimjer Jerry Ricks Blues Festival, i tako ćemo i nastaviti. U dogovoru s Općinom Klana posložit ćemo kalendar događanja, dogovoriti u kojim će manifestacijama izraženije sudjelovati Turistička zajednica, a koja će događanja biti striktno u organizaciji Općine Klana, rekao je Mostarac.


Kohezivni projekti


Kao i Šarčević Grgić, i Mostarac je izrazio uvjerenje da zajednička turistička zajednica donosi dosta benefita i za Klanu i za Kastav.


– Sada će doći i sredstva koja se uprihode na području Turističke zajednice, koja su do sada išla izravno u državni proračun. Ta sredstva nisu velika, ali s razvojem će rasti – šteta je da ono što se treba ovdje uprihoditi, ode negdje drugdje. Sporazum je dosta načelan, ali siguran sam da će se već nakon prve godine suradnje vidjeti na koji se način to može poboljšati. Sva sredstva koja je Klana do sada ulagala i sva sredstva koja se uprihode temeljem ovog sporazuma, odnosno ove Turističke zajednice, ostat će u Klani. Ta će se sredstva koristiti za projekte u Klani, a zajednički ćemo vidjeti koji projekti traže koheziju, suradnju Klane i Kastva, poručio je Mostarac.


Prirodni resursi i kulturna baština veliki potencijal


U izjavi za naš list, načelnica Klane Željka Šarčević Grgić rekla je da je osnivanje zajedničke turističke zajednice Kastva i Klane velik korak za Općinu Klana.


– Prvi smo susjedi, imamo šumu Lužina koja je velik turistički potencijal, imamo i puno drugih sličnosti, i što se tiče krajobraza, arhitekture, zajedničkih projekata i manifestacija. Tu je povijesna i geografska povezanost, povezanost svih naši ljudi, rekla je uz ostalo.


Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, također u izjavi za Novi list, poručio je da je Klana, kao i Kastav, velik i lijep turistički potencijal, a oboje su izrazili uvjerenje da zajednička turistička zajednica omogućuje unapređenje turističke ponude, valorizaciju prirodnih resursa i kulturne baštine zajedničkog područja.


– Kastav je zgusnut i kilometarski malen grad, a Klana je puno veća, prostrana, i upravo će suradnja donijeti nove projekte. Uza sve ono što Klana nudi, Kastav dobiva više na ponudi, a Klana dobiva sredstva koja osnivanjem turističke zajednice počinju dolaziti. Mislim da je zajedništvo uvijek jače, i da se zajedništvom može više napraviti, zaključio je Mostarac.