KONTINUITET MANIFESTACIJE

Začin ljetnom doživljaju Raba: Uspješno odrađeno jubilarno izdanje Fjere

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Unatoč reduciranom programu, o Fjeri se opet puno govorilo, svečano otvaranje i zatvaranje uz promenade i viteški turnir oživjeli su sjećanja i sada svi samo čekaju da pandemija postane prošlost pa da iduća Fjera opet prodiše punim plućima.RAB – Premda je i ova jubilarna 20. Rabska fjera morala bila lišena nekih od svojih glavnih atributa – slobodarskog duha, domaćinske otvorenosti, nesputanog druženja uz ribare, zanatlije i artiste na jedinstvenoj srednjovjekovnoj pozornici grada, slobodno možemo reći da su njezini organizatori u datim okolnostima posjetiteljima i turistima ponudili ono što je bilo moguće ponuditi.


A turista na Rabu tijekom fjerskog trodnevlja nije manjkalo, jer unatoč pandemijskim okolnostima, sezona je zaživjela u svoj svojoj punini. Turističke brojke su krajem srpnja negdje na razini 80% rekordne 2019. godine, a u zraku se osjeća neka neobična uzajamna zahvalnost turista i domaćina, poput svojevrsne pozitivne nuspojave izazvane ovom predugom epidemiološkom zbiljom.


Razumijevanje


U obostranoj želji da sezona potraje što duže, da se svi dobro i na miru odmore od nagomilanih stresova, bez strožih mjera, novih zatvaranja i karantena, svo ovo vrijeme prisutan je i visok prag tolerancije ili, bolje rečeno, razumijevanja spram »nedogađanja«, odnosno reduciranih programa javnih manifestacija.


Foto Hrvoje Hodak
Fjera tu nije izuzetak. Brojka od 6-7 tisuća posjetitelja koji su tijekom »normalnih« godina hrlili među gradske zidine kako bi na trenutak postali dijelom srednjovjekovne bajke, sada je svedena na nekoliko tisuća manje. Njihov fokus na Rabsku fjeru traje koliko i kratka promenadna šetnja kostimirane povorke njezinih sudionika ulicama i trgovima grada, a onda slijedi opuštanje na terasama restorana i barova.


Oduševljena Heike


O prevladavajućoj opuštenoj atmosferi i zadovoljstvu doživljenim svjedoči i ova impresija gošće iz Njemačke:


– Došli smo u grad brodicom iz Barbata kako bismo izbjegli gužvu oko parkiranja i već nam je ta plovidba prema osvijetljenom gradu bila doživljaj, a kad smo prilazili rivi začuli smo udaranje bubnjeva i sve se činilo još nestvarnije. Očarani smo ljepotom grada, a ovi momci sa samostrelima i prekrasno kostimirana plemićka svita, samo su dodatno uljepšali naš boravak ovdje – kazala nam je 39-godišnja Heike iz Münchena.


Kako bilo da bilo, o Fjeri se opet puno govorilo, svečano otvaranje i zatvaranje Fjere uz promenade i završni viteški turnir, oživjeli su sjećanja na neke ranije godine i sada svi samo još čekaju onaj trenutak kada će pandemija postati prošlost, pa da iduća 21. Rabska fjera konačno prodiše svojim punim plućima.