Prazna blagajna

Volčićev trg novo ruho dobiva tek 2022., parku na Kozali ime Zvonimira Škerla

Ljiljana Hlača

Volčićev trg / Foto: R. BRMALJ

Volčićev trg / Foto: R. BRMALJ

Zbog smanjenih prihoda gradskoga proračuna većina ovogodišnjih komunalnih prioriteta kasnit će godinu danaRIJEKA – Kako je koronavirus ispraznio blagajne, mnogi projekti o kojima se prije govorilo ili su započeti prije krize – bit će na čekanju. Primjerice, realizacija uređenja Volčićevog trga, što je incijativa MO Kozala, može se očekivati tek 2022. godine.


– Plan je bio ovaj zahvat realizirati tijekom 2021. godine, međutim, kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 ponešto je usporila te planove. Zbog smanjenih prihoda gradskoga proračuna, neće se moći realizirati velika većina ovogodišnjih komunalnih prioriteta, stoga će sve kasniti godinu dana. Tako da uređenje Trga možemo očekivati najranije 2022. – naveli su nam u MO Kozala.
Podsjetimo, Odbor ovaj prostor želi urediti na način da se postojeća površina omeđena zaštitnim betonskim gljivama oplemeni na način da se napravi iskop u unutarnjem obodu lokacije (iza betonskih gljiva) u koji bi se posadilo adekvatno grmoliko bilje. Unutar ovako omeđenog Trga u planu je postaviti klupe i stolove za druženje. U sredini bi se posadio bor, koji bi bio posebno atraktivan u adventsko vrijeme.


– Smatramo da je trenutni izgled Volčićevoga trga neprihvatljiv jer, osim dvije klupe, lokacija zapravo nema drugih sadržaja i služi u pravilu samo za nepropisno parkiranje automobila. Cilj ovoga uređenja je stvoriti prostor unutar kojega bi se građani družili u opuštenoj atmosferi te izvodili razne javne aktivnosti. Kozala zaslužuje centralnu točku za javna okupljanja, kao što je imaju i neki drugi mjesni odbori u Rijeci, naveli su u Odboru. Dodali su da će se do 2022. godine sigurno izbrusiti svi tehnički detalji s nadležnim odjelima gradske uprave, a već imaju suglasnost Konzervatorskog odjela u Rijeci za ovaj zahvat.
Zbog koronavirusa stali su radovi i na uređenju zelene površine u Čandekovoj ulici, zapadno od kućnog broja 8, o čemu smo pisali. Do sada je uklonjen veliki pregradni zid kako bi se taj dio otvorio prema cesti, napravljeni su novi zidići, lokacija je očišćena, a završna faza, kako navode iz Grada Rijeke, Odjela gradske uprave za komunalni sustav, uključivala bi hortikulturno uređenje i opremanje prostora parkovnim klupama, stolnim garniturama. No, sada će sve to ovisiti o financijskim mogućnostima u idućem razdoblju. Riječ je o projektu MO Podmurvice, a radovi su procijenjeni na 180.000 kuna.


Park Zvonimira Škerla


Park na Kozali, pokraj Volčićevog trga i groblja, postaje Park Zvonimira Škerla, prijedlog je Odjela za mjesnu samoupravu za imenovanje javno prometne površine koja do sada nije imala ime, a o čemu se sljedećeg tjedna mora očitovati Gradsko vijeće. Donoseći ovu odluku, Odbor za mjesnu samoupravu prihvatio je inicijativu Vijeća Mjesnog odbora Kozala, ocijenivši da je ovo ime sadržajno i primjereno za traženu lokaciju. Također je utvrđeno da javna površina ispunjava urbanističke uvjete za imenovanje, odnosno da u naravi funkcionira kao dječje igralište, zelena površina i pješačka zona koja se s obzirom na uvriježeni način korištenja može imenovati kao parkovna.


Park na Kozali nosit će ime Zvonimira Škerla / Foto: R. BRMALJ

Park na Kozali nosit će ime Zvonimira Škerla / Foto: R. BRMALJ


– U obrazloženju prijedloga Vijeće MO-a Kozala navelo je da je navedeni park središnje mjesto okupljanja djece i roditelja toga područja tijekom cijele godine, a da je pokojni Zvonimir Škerl, kao istaknuti sugrađanin s Kozale, sportaš i hrvatski branitelj, zaslužio da se upravo spomenuti park imenuje njemu u spomen. Prijedlogu su priložena pisma potpore Udruge 128. brigade Hrvatske vojske – Sveti Vid iz Rijeke te Muškog rukometnog kluba Kozala i suglasnost obitelji. Na području grada Rijeke ne postoji ulica ili trg s predloženim imenom, odnosno nazivom, stoji u materijalima koji su dostavljeni gradskim vijećnicima.