obnovljivi izvor energije

Kinezi pri kraju velike investicije: Vjetropark kod Senja u rujnu kreće u probni rad, bit će najveći u Hrvatskoj

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Pandemija, ali i zimsko vrijeme s vjetrom, malo su usporili gradnju, ali sada se tempo pojačava i trenutno je na montaži angažirano 160 hrvatskih i 40 kineskih radnika i stručnjaka. Oprema proizvođača se redovito dovozi u luku Zadar, a posljednji brod stiže u lipnjuSENJ – Najveći vjetropark u Hrvatskoj koji se gradi u senjskom zaleđu bit će završen u rujnu kada kreće probni rad i ishodovanje dozvola. Službeni početak rada vjetroparka očekuje do kraja godine i operativno će se koristiti sljedeće 23 godine. To je prva velika kineska investicija u Hrvatskoj vrijedna oko 230 milijuna eura, a gradi ga kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation Ltd., odnosno Norinco – podružnica Zagreb koja je većinski vlasnik – s udjelom vlasništva od 76 posto – tvrtke Energija projekt sa sjedištem u Senju.


Projekt vjetroparka uključuje izgradnju 39 vjetroagregata pojedinačne snage 4 KWh na površini od 65 kilometara četvornih, od čega se 29 vjetroagregata nalazi na području Grada Senja, a deset na području općine Brinje. Ukupna snaga budućeg vjetroparka bit će 156 megavata, a godišnje će proizvoditi 530 milijuna kilovatsati električne energije. Temeljem toga će i proračuni Grada Senja i Općine Brinje imati značajne godišnje prihode od vjetroenergetske rente.


Vanja Vujasinović i Liu Zhen


Kako saznajemo u razgovoru s generalnim direktorom Norinco International Cooperation Ltd.-Podružnice Zagreb, Liu Zhenom, uz kojeg nam je informacije o projektu dao i administrator Vanja Vujasinović zaposlen u Energija Projektu d.d., radovi na izgradnji vjetroparka počeli su 20. srpnja 2019. godine i do kraja prošle godine odrađeno je 70 posto cjelokupnog projekta. Izgrađeno je 68 kilometara pristupnih cesta, te platoi i temelji za sve vjetroagregate.


Ubrzavanje radova
Na tim radovima bilo je angažirano 250 hrvatskih i kineskih radnika i inženjera. To su bili i najzahtjevniji radovi, a nakon toga se je otpočelo s postavljanjem vjetroagregata i prošle godine ih je instalirano osam. U planu je bilo i da ih se postavi i nešto veći broj, međutim koronavirus je otežao dolazak kineskih inženjera radi obustave avionskih letova, te radi testova na COVID-19 i zatvorenih granica.


Prevladati te teškoće pomoglo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske i Stožer civilne zaštite u Senju koji pomogli oko viza, samoizolacije i sličnih problema izazvanih pandemijom, na čemu su u Nornicu Hrvatska jako zahvalni. Osim pandemije, i zimsko vrijeme s vjetrom ometalo je montažu, ali radovi nisu stali nego su samo usporeni. Kod sastavljanja vjetroagregata, naime, ne smije biti vjetra, pa su od početka godine montirali samo jedan vjetroagregat.
Sada će međutim povećati broj dizalica i pojačati tempo jer se očekuje ljepše vrijeme. Trenutno je na montaži angažirano 160 hrvatskih i 40 kineskih radnika i stručnjaka, s tim da je menadžment smješten u Senju, a kineski radnici u zakupljenim objektima u Krivom Putu i Melnicama. Oprema proizvođača Shanghai Electric se redovito dovozi u luku Zadar, a šesti i posljednji brod s opremom trebao bi uploviti u lipnju.


Ulaz na EU-tržište


Izgradnja vjetroparka u senjskom zaleđu prva je u nizu investicija proizašlih iz summita »16 plus 1« u Budimpešti kada je u prisustvu hrvatskog i kineskog premijera potpisan ugovor i o ovom projektu i o budućoj suradnji dviju zemalja. Ujedno summit je bio i uvertira u ostvarenje win-win suradnje, odnosno uzajamno korisne suradnje Hrvatske u i Kine u okviru inicijative »Pojas i put«.


Preuzimanjem i realizacijom ovoga projekta Norinco International Cooperation Ltd. zauzima početnu poziciju za ulazak na tržište Europske unije te za stjecanje referenci i iskustava u novom poslovnom okruženju. Uz to, izgradnja vjetroparka predstavlja izvrstan primjer aktivnosti pokrenutih inicijativom »One belt, one road initiative« (Novi put svile), a znatno će doprinijeti ukupnom udjelu obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj.


– Norinco International Cooperation Ltd. utemeljen je 2001. i bavi se građevinskim i inženjerskim poslovima u sektorima željezničkog prometa, brzim cestama i autocestama, očuvanjem voda i hidrocentralama, industrijskom proizvodnjom, eksploatacijom nafte i rudnih bogatstava, poljoprivredom, javnom infrastrukturom, telekomunikacijama te nekretninama. Zadovoljni smo suradnjom s Hrvatskom gdje želimo realizirati i nove projekte. Tim više što i Hrvatska i Europska unija podržavaju izgradnju obnovljivih izvora energije i zato vjerujemo da ćemo s našim partnerima realizirati u Hrvatskoj još projekata, poručuje Liu Zhen.