Kristalna dvorana

Virtuozna braća iz Janoska ansambla stvorila vatromet za pamćenje i glazbenu čaroliju

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Otvorena je sezona "butik koncerata" u organizaciji Festivala Kvarner.Kristalna dvorana hotela Kvarner u Opatiji na vrlo poseban je način otvorila ovogodišnju sezonu »butik koncerata« u organizaciji Festivala Kvarner.


Nastupila su virtuozna braća iz Janoska ansambla u kojemu obiteljsku tradiciju »glazbe u krvi« nadopunjava njihov šogor i svojim izvedbama pod povijesnim lusterima ove akustične dvorane, pomakla granice koncerata kojima je klasika temelj, no uz dvije violine, klavir i kontrabas – stroge granice među glazbenim smjerovima nestaju.


Nisu u tom trenutku više potrebne niti note, niti se može dogoditi da publici pobjegne koncentracija – kad braća Ondrej, Roman i František Janoska, te njihov šogor, Julius Darvas usklade svoju glazbenu čaroliju – večer se bez pretjerivanja, od prve skladbe nadalje, pretvara u spektakl…
Janoska ansambl će iduće godine proslaviti deset godina uspješnog zajedničkog rada, a iza njih je, u obiteljskim korijenima, sedam generacija izvrsnih glazbenika.


Opatijskoj su publici predstavili svoj album »The Big B’s«, zamišljen, ali i realiziran na način da improvizacija tijekom koje baš sve zvuči savršeno, dakle izvedba bez pripreme, bude ono što će ih izdvojiti od ostalih.


Takve su interpretacije, naime, bile odlikom velikih glazbenih majstora, sve do vremena Johannesa Brahmsa.


Nekada je takvo »slobodno muziciranje« bila vještina kojom je vladao svaki vrsni glazbenik, a danas takve izvedbe potiskuje preciznost koju iziskuju koncertni nastupi, te možda i određeni nedostatak hrabrosti za sviranje bez nota.


No, momci iz Ansambla Janoska majstorski su savladali tu disciplinu i predstavili »kako oni osjećaju« glazbu velikana čija su prezimena ili pak nazivi skupina počinjali slovom »B«. »The Big B’s« – »The Big Janoska’s«.


Svaku je izvedbu publika jedva čekala ispratiti gromoglasnim aplauzima i povicima odobravanja.


Magična večer je otpočela interpretacijom Brahmsa, a nastavila se prvim iznenađenjem – dosad najneobičnijom izvedbom Beatlesa i legendarne pjesme »Yesterday«.


Bilo je tu i nekoliko autorskih skladbi samih članova Ansambla koje su posvetili kćerima i sinovima, te svojim obiteljima, a cijela ih je obiteljska karavana u kojoj su bili predstavnici svih generacija, od najmlađih potomaka, do onih u zrelijim godinama, predano pratila iz redova publike u Kvarneru.


Kako zvuči Bach, jedan od najvećih majstora improvizacije, kada njegovu virtuoznost Janoska ansambl začini jazz izvedbom ili pak bezvremenski Beethoven u čiju će se sonatu nakon mađarskih plesova također odlično uklopiti doza jazza?


Publika je u Kristalnoj dvorani imala priliku doživjeti sve to, a onima koje su kiša ili neki drugi razlozi spriječili da ih poslušaju uživo, može se poručiti da su puno propustili.


– Uživali smo u prekrasnoj Opatiji, a ovdje se uz ostalo i jako dobro jede – poručili su s pozornice »The Big Janoska’s«, te večer na najljepši način, nakon poziva na bis, zaokružili izvedbama Beatlesa u kojima im je pomogla i publika, »Let it be« i »Hey Jude«.


No, to još nije bilo sve, jer su u drugom dijelu programa, nakon kratke stanke, publici darovali i iznenađenje večeri – na pozornici im se pridružio i četvrti brat Janoska, Luis Arpad i svojim vokalnim nastupom zaslužio ovacije publike.


Virtuozni vatromet za pamćenje i pozivnica za praćenje ostalih koncerata u organizaciji Festivala Kvarner, a bit će to 5. lipnja na istome mjestu u Opatiji »Cembaless« koji su nedavno nastupali u Amerikanskim vrtovima, te 29. lipnja »I Zefirelli – Biber&Fux«, dok će 24. lipnja u Rijeci u Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske nastupati Arvo Part i Zagrebačka filharmonija uz »Čarobni svijet zvuka i svjetla«.