Turizam

Virtualno gastronomsko putovanje po Kvarneru: Valentinovo s Kvarnerom u zagrljaju vašeg doma

Alenka Juričić Bukarica

foto: HTZ

foto: HTZ

Direktorica TZ Kvarnera je, pak, istakla koliko nedostaju slovenski gosti i prijatelji zbog čega se u trenutnoj situaciji pandemije na ovaj način pokušalo jedan mali dio Kvarnera prenijeti u njihove domove.



Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Sloveniji i Turistička zajednica (TZ) Kvarnera su u suradnji s Kaval grupom večeras na Youtubeu pripremili virtualno gastronomsko putovanje po Kvarneru i kvarnerskim okusima pod nazivom „Valentinovo s Kvarnerom u zagrljaju vašeg doma“. Virtualna prezentacija svega onoga što Kvarner kao gastrodestinacija nudi tako je na najbolji mogući način unijela djelić kvarnerske gastronomije u domove brojnih slovenskih ljubitelja Kvarnera i Hrvatske.


Kroz kvarnersku gastro priču slovenske gledatelje provele su Irena Peršić Živadinov, direkorica TZ Kvarnera, te Metka Bradetić, direktorica ljubljanskog predstavništva HTZ-a. A u njoj su sudjelovali i neki od ponajboljih hrvatskih i slovenskih chefova kuhinje koji su pokazali s kakvim namirnicama i kakve fine delicije se mogu kušati na Kvarneru. Meni u tri slijeda tako su pripremali vrhunski mladi kuhar Mojmir Šiftar, inače chef budućeg restorana PEN iz Ljubljane, a koji je pripremio predjelo od tune, potom Ognjen Novković, chef kuhinje restorana Kukuriku iz Kastva koji je oduševio glavnim jelom od ribe, škampi i školjaka, a priznati slovenski chef Igor Jagodic iz ljubljanskog restorana Strelec je za brojne gledatelje pripremio desert od limuna, smokava i maslinovog ulja.


– Inspiracija današnjeg gastronomskog putovanja bila je primorska kuhinja kojom smo se dodatno htjeli približiti našim vjernim slovenskim gostima te u njihove domove unijeti bogate mirise i okuse. Dobrosusjedski odnosi, suradnja i prijateljstvo vrijednosti su koje čitavo vrijemo potičemo i njegujemo. Kad ne možemo putovati i otići na romantičnu večer na Kvarner, Kvarner vam donosimo u vaš dom, najavila je tom prilikom Bradetić dodajući kako se i sama jako zaželjela domaće kuhinje.




Direktorica TZ Kvarnera je, pak, istakla koliko nedostaju slovenski gosti i prijatelji zbog čega se u trenutnoj situaciji pandemije na ovaj način pokušalo jedan mali dio Kvarnera prenijeti u njihove domove.


– Povodom Valentinova, željeli smo vas podjetiti na lijepe trenutke koje ste proveli na Kvarneru i pozvati vas da ponovno podsjetite Kvarner kada se za to stvore uvjeti. A i da podsjetimo na neke ljubavi koje su nastale u našoj regiji, nadodala je Peršić Živadinov koju je u Kastvu ugostio vlasnik restorana i hotela Kukuriku Nenad Kukurin.


Tako su pratitelji imali prilike naučiti kako pripremiti fine delicije za predstojeće Valentinovo. Kao i virtualno prošetati uvijek živom i bogatom riječkom tržnicom i ribarnicom. Na kraju kuhanja, Nenad Kukurin je spremljena jela sljubio dobrom kvarnerskom kapljicom, pjenušcem Plovanić, sansigotom Dobrinčić i cabernet sauvignonom iz Pavlomira. A među komentarima pratitelja moglo se vidjeti i ono – Kvarner, najboljša kombinacija vsega dobrega! I gremo kuhat!