Općina Čavle

Virtualni vodič pričat će priču o grobničkom kaštelu, stiže i projektor na svod Sokolane

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

lijedi i postavljanje projektora na svodu Sokolane, a uskoro će biti raspisan i izbor izvođača radova nastavka uređenja Galerije suvremene likovne umjetnosti.GRAD GROBNIK – Općina Čavle i sljedeće godine nastavlja s revitalizacijom frankopanskog kaštela u Gradu Grobniku. Prema riječima načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić, završena je javna nabava za multimediju, a slijedi izbor izvođača radova na nastavku uređenja Galerije suvremene likovne umjetnosti, odnosno prostora koje koristi Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine.


Županijski projekt


Uz uređenje samog prostora, u prostor Galerije uvest će se sustav grijanja i hlađenja.
– Što se tiče multimedije, slijedi izrada virtualnog vodiča po kaštelu, koji će pričati priču o povijesti kaštela i obitelji Frankopan. Također, slijedi i postavljanje projektora na svodu Sokolane, na kojem će biti prikazan kaštel kroz povijest. Radovi se izvode u sklopu županijskog projekta Povežimo se baštinom, vrijedni su tri milijuna kuna sufinanciranih uglavnom europskim, ali i dijelom nacionalnim sredstvima.


Naime, za spomenute je radove Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo 130 tisuća kuna. Također, prijavili smo se i za dobivanje sredstava od Ministarstva kulture za uređenje zidova u prizemlju i čekamo rezultate tog natječaja, kaže Cvitan Polić, dodajući kako će ulaganjem, prethodnim i planiranim, grobnički kaštel zasjati novim sjajem, udahnut će mu se novi život i privući posjetitelji.
Općina Čavle u suradnji s Primorsko-goranskom županijom već godinama ulaže znatna financijska sredstva u revitalizaciju grobničkog kaštela, koja se provodi kao dio županijskog projekta Putovima Frankopana.
U proteklom razdoblju su, uz sokolanu, uređene i opremljene južna i sjeverna kula te vidikovac. Južna kula dobila je novu fasadu, krov, unutarnje zidove, novi strop i drvene podove, nova ulazna vrata i prozore, a vrijednost radova je oko 800 tisuća kuna. Također, nabavljen je novi namještaj te dvadeset povijesnih kostima frankopanske vojske iz 16. stoljeća, s oružjem i zastavama, vrijednosti oko 200 tisuća kuna.


Obnova


Obnovljena je fasada, krov i unutrašnjost sjeverne kule Kaštela, nabavljeni novi prozori i vrata. Tu se nalazi Interpretacijski centar s namještajem, kao i multimedijalnim sadržajem poput virtualne stvarnosti. Početkom svibnja i sjeverna je kula svečano otvorila vrata posjetiteljima, a otvoren je i novi Interpretacijski centar. Na vanjskim zidinama na maloj kuli ispred Sokolane, u sklopu projekta Claustra, postavljen je vidikovac s arheostereoskopom, za što je izdvojeno još sto tisuća kuna. Obnovljena je i međukatna konstrukcija centralnog dijela, vrijednosti više od 350 tisuća kuna.