Mala, domaća manifestacija

VINO I VRUJA: Mul u Iki »krcat« i butelja i gledatelja

Aleksandra Kućel Ilić

snimio Mateo Levak

snimio Mateo Levak

Tijekom sedme edicije »Vina i vruje« potopljeno je čak 5.000 butelja vrhunskih vina renomiranih vinara, istovremeno, iz »vruje« je izvučeno 3.000 butelja vina, potopljenih prošle godine



IKA – Nekad mala, domaća manifestacija u kolovozu za koju je Udruga Ikarski barkajoli dobila ideju tijekom akcije čišćenja podmorja, »Vino i vruja«, organizirana uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije, bila je jedinstvena od samog početka, kada se u ikarsku vrulju potapalo par stotina boca vina. Tijekom sedme edicije »Vina i vruje« održane jučer na mulu u Iki, potopljeno je čak 5.000 butelja vrhunskih vina renomiranih vinara. U specijalnim kavezima, ove će butelje u ikarskoj vrulji u idealnim uvjetima koje pruža ovaj prirodni fenomen sazrijevati godinu dana. Istovremeno, jučer je iz vrulje izvučeno 3.000 butelja vina, potopljenih prošle godine, među kojima je bilo i vina, primjerice iz Iločkih podruma, koja su na dnu mora provela čak dvije godine.


Vino i vruja, manifestacija u Iki. snimio: Mateo Levak


– Vino koje smo danas izvadili iz ikarske vrulje proizvedeno je 2011. godine i zove se »velika berba« proglašeno je za najbolju graševinu te godine. Prvi smo put u kavez u ikarskom podmorju stavili naša vina 2018. godine i kada smo ih nakon godinu dana izvadili iz mora dobili smo potpuno drugačiji stil vina. Vino je bilo lepršavo, imalo je svježinu. Onda smo probali staviti kavez u more na dvije godine i dobili vino slankastog okusa, ali i dalje vrlo svježe i prekrasno. More je sada na temperaturi od nekih 29 stupnjeva, pa je ovo vino pretoplo, ali kada se rashladi, dobit će svoju punoću okusa. Danas smo potopili graševinu, chardonnay i traminac, rekao je Juraj Mihaljević, većinski vlasnik Iločkih podruma, po čijim riječima se posebno upakirana butelja vrhunske kvalitete prodaje po cijeni od oko 200 eura.


Ove su se godine u ikarsku vrulju pored već spomenute vinarije, spustila vina poznatih vinara Acinger, B. Ferenac, Herman, Kabola, Rossi, Miklaužić, Prelac, Sosich, Fuhtar, Vorić, Kliković, Jardas, Mrakovčić i Mandić, otkrio nam je Vjekoslav Zahej, glavni i odgovorni iz udruge Ikarski barkajoli.