Nezavisna lista Krk

Vijećnici odbili sudjelovati u e-sjednici: ‘Željelo se spriječiti raspravu o Vasilićevim potezima’

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Sjednica koja nudi samo zaokruživanje za i protiv odluka, daleko je ispod mogućnosti dostupne komunikacijske tehnologije, čak i prostornih mogućnosti Gradske uprave, kaže Marević, uvjeren da je cilj bio spriječiti propitivanje problematičnih poteza gradonačelnika i zaduženja PonikavaUmjesto sudjelovanja u elektroničkoj sjednici Gradskog vijeća Krka, jedan od vijećnika Nezavisne liste Krk, Goran Marević, jučer je na tiskovnoj konferenciji svojim »prigodnim performansom« (uz prethodno obrazloženje) zorno je pokazao što misli o načinu provođenja sjednice predstavničkog tijela na način kako ju je u djelo proveo predsjednik krčkog Gradskog vijeća, HNS-ovac Josip Brusić.


Uručivši nam pisano očitovanje vijećnika nezavisne grupacije koju uz Marevića još čine i David Mrakovčić te Darko Purić, Marević je prigodno prekriženom zaštitnom maskom aludirao na nastojanje ušutkavanja vijećnika kroz pokušaj onemogućavanja vijećničke rasprave. A tu namjeru navedeni trojac jasno prepoznaje u načinu upriličenja netom održane elektroničke sjednice Gradskog vijeća.


– Smatramo da način održavanja sjednice Gradskog vijeća nije transparentan ni demokratičan te ne prihvaćamo argumentaciju u odgovorima na prigovore upućene od naših članova o navodnoj nemogućnosti fizičkog održavanja sjednice ili održavanja sjednice putem videokonferencije, stoji u predstavci kojom su se o načinu rada krčkog Gradskog vijeća jučer oglasili spomenti vijećnici.
Slanje mišljenja elektroničkom poštom, bez mogućnosti međusobne rasprave, nije i ne može biti osnova kvalitetnog donošenja odluka Vijeća. Stoga smo odlučili da nećemo sudjelovati na sjednici te se nadamo da će ovakav način rada predstavničkog tijela biti iznimka i da ćemo ubuduće pronaći bolji način za rad Vijeća, istakli su u uručenoj nam predstavci Mrakovčić, Purić i Marević, koji je na presici javnosti jučer i osobno pokušao detaljnije objasniti razloge protivljenja »modelu rada« koji je, kaže, daleko ispod mogućnosti svima nam dostupne komunikacijske tehnologije, čak i fizičkih, odnosno prostornih mogućnosti krčke Gradske uprave.


Pametan grad i formulari


– Grad Krk se diči titulom »pametnog grada«, a s druge se strane pristupa provedbi sjednice Vijeća kroz dostavljanje formulara kojim se vijećnicima po predloženim točkama dnevnog reda omogaćava tek zaokruživanje stava jesu li za, protiv ili pak suzdržani.


Na taj način zapravo se uopće ne može povesti rasprava, kaže Marević. S obzirom na to da se i sjednice kolegija krčkoga gradonačelnika te mnogi drugi radni sastanci već neko vrijeme održavaju u obliku videokonferencija kojima se sudionicima omogućava dvosmjerno komuniciranje, a istu mogućnost svim lokalnim upravama putem svoje platforme besplatno nudi i Udruga gradova, uistinu nam nije jasno zašto se vlast ovoga grada sad odlučila inzistirati na modelu koji onemogućava bilo kakvu raspravu i koji podrazumijeva tek puko izjašnjavanje o dostavljenim nam materijalima, kaže Marević.


Tim potezom predsjednika Vijeća, a posredno i samoga gradonačelnika, vidno nezadovoljni Marević istaknuo je i da, osim u načinu održavanja sjednice, »pobunjeni« vijećnici nelogičnosti i naznake nezakonitog postupanja čelništva Grada prepoznaju i u samim točkama dnevnog reda koje će, ne sumnjaju nezavisni vijećnici, ionako dobiti glatku formalnu podršku vladajuće većine sačinjene od predstavnika koalicije PGS-a, SDP-a i HNS-a.


Uputom Ministarstva uprave od 13. ožujka ove godine, dana je mogućnost izjašnjavanja vijećnika putem elektroničke pošte, odnosno na način kako je sad to nama ponuđeno, ali samo u izvanrednim situacijama za odluke koje ne trpe odlaganje. Međutim, to ne znači ukidanje rasprave prije izjašnjavanja, već samo upućuje da rad predstavničkog tijela može biti prilagođen mogućoj izvanrednoj situaciji, kaže Marević.


Na ovoj pak sjednici predloženi dnevni red, s 20 iznimno opširnih točaka od kojih se većina ne može smatrati ni hitnima, a niti neodgodivima, nije onaj na koji se odnosi ta uputa Ministarstva uprave.


Naime, u okolnostima u kojima je od donošenja te odluke prošlo gotovo dva mjeseca i kad svjedočimo liberalizaciji, odnosno sustavnom »relaksiranju« mjera društvene distance, teško je naći opravdanje za pristupanje ovakvoj praksi. Jasno je da se na ovaj način Vijeće možda i moglo izjašnjavati u ožujku ili travnju, ali nikako sad u svibnju, u danima u kojima su se sad već počela održavati čak i misna slavlja.


Da se ne radi o hitnim i neodgodivim okolnostima, razvidno je već i iz odgovora nadležnih iz HZJZ-a na naš upit. Oni su se očitovali da je, uz pridržavanje mjera održavanje razmaka od dva metra i prozračivanje, moguće održati sjednicu Gradskog vijeća u našoj iznimno prostranoj Velikoj vijećnici.


Odluke nakon 44 dana


A sve to skupa, nastavlja Marević, samo je dio razloga našeg nezadovoljstva i uvjerenja da se ovakvom sjednicom smišljeno nastoji onemogućiti raspravu vijećničke oporbe, odnosno spriječiti nas u propitivanju niza problematičnih poteza gradonačelnika Darija Vasilića.


U red takvih Marević je uvrstio to što je gradonačelnik, bez prethodne suglasnosti Gradskog vijeća, u ožujku sudjelovao u osnivanju Koordinacije Stožera Civilne zaštite otoka Krka te potom, ponovo bez blagoslova Vijeća, sklopio i otočni Sporazum o obavljanju poslova CZ-a na području otoka.


Čak 44 dana nakon donošenja takvih odluka, od Vijeća se sad traži »odlučivanje« o mjerama i akcijama koje bi se, valjda, tek sad trebale i ozakoniti, a što je, držim, nedopustivo. Slično bi se moglo reći i za niz drugih točaka koje također sad dolaze pred »raspravno onemogućeno« Vijeće, tijelo koje bi šutke trebalo dati i suglasnost te tako napokon formalno »pokriti« i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Komunalnom društvu Ponikve na više od šest milijuna kuna teško dugoročno zaduženje za financiranje dovršetka izgradnje DTK infrastrukture.


Kod te je točke, kaže Marević, zanimljivo i to da mi je, odgovarajući na moj vijećnički upit o potrebi ishođenja istovrsne suglasnosti za jedno drugo zaduživanje kojemu je naša komunalna kompanija pristupila u okrilju realizacije EU projekta (kanalizacije), čelni čovjeka Grada u travnju odgovorio konstatacijom da, s obzirom na to da Grad nije većinski vlasnik tvrtke Ponikve, nema ni potrebe za davanjem suglasnosti Gradskog vijeća Ponikvama za njihovo zaduživanje.


Sukladno tome, držim da sad valjda ne bi trebalo biti potrebe niti za uvrštavanje ove točke u dnevni red sjednice Gradskog vijeća, završio je jučer Marević istaknuvši da je tu, ali i niz drugih primjedbi na zakonitost jučerašnjeg zasjedanja Vijeća, Nezavisna lista Krk uputila i na adresu Ministarstva uprave. Nažalost, rekao je spomenuti krčki vijećnik, odgovor nadležnih još uvijek nije stigao.


Nezakonito preuzimanje nekih ovlasti


Iako se dobar dio interventnih mjera donesenih u okolnostima pandemije COVID-19 virusa može smatrati i dobrima i korisnima, posebice u segmentu poduzetih mjera usmjerenih olakšavanju života i poslovanja lokalnih poduzetnika, željeli smo u ovoj prigodi vodstvo Grada potaknuti i na definiranje i donošenje mjera koje bi se usmjerile poticanju i pomaganju poslovanja lokalnih poljoprivrednika.


Htjeli smo predložiti i neke mjere koje su trebale pomoći i najširem građanstvu, međutim na ovakav način, u tome smo u potpunosti onemogućeni, zaključio je Marević. Ukazao je i da bi se iz odluka i mjera implementiranih u praksu moglo zaključiti da je izvršna vlast u proteklim mjesecima u nekim trenucima na sebe, nezakonito, preuzimala i neke od ovlasti predstavničkog tijela.


Brusić: Svim vijećnicima omogućeni jednaki uvjeti


U odgovoru na vijećničke primjedbe, predsjednik Gradskog vijeća Josip Brusić naveo je da prijedlogu da se sjednica održi u Velikoj vijećnici, kao predsjednik Vijeća nije u mogućnosti udovoljiti.


– Ocjenjujem da bi se time potencijalno ugrozili pojedini članovi Vijeća koji boluju od kroničnih bolesti, a elektroničkom sjednicom smo svim vijećnicima omogućili jednake uvjete, da sudjeluju i glasaju, istaknuo je Brusić.


Podsjetio je pritom nezadovoljne vijećnike i da je još uvijek na snazi Odluka o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja kojom je propisana zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu.


– Slijedom toga ocjenjujem da je sjednica Vijeća zakonito sazvana i da svi vijećnici ravnopravno mogu sudjelovati u dostavi pisanih priloga raspravi, dostavljanju amandmana za izmjene i dopune predloženih akata i odlučivanju putem dostavljenog obrasca, a o čemu su i odbori Gradskog vijeća koji su održali elektroničku sjednicu dali pozitivno očitovanje – završio je čelnik Gradskog vijeća.