TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

VIDEO Održano 23. Hodočašće pomoraca u Kraljevicu: Podsjećanje na važnost zajedništva

Marko Dobrecović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Danas je održano tradicionalno 23. Hodočašće pomoraca u Kraljevicu. Pomorci su se iz riječke luke zaputili ka Kraljevici, najstarijem svetištu svetog Nikole Biskupa s ove strane Jadrana.KRALJEVICA – Prvom nedjeljom adventa počinju mnogi običaji u kojima se prisjećamo raznih svetaca zaštitnika.


Danas je održano tradicionalno 23. Hodočašće pomoraca u Kraljevicu. Pomorci su se iz riječke luke zaputili ka Kraljevici, najstarijem svetištu svetog Nikole Biskupa s ove strane Jadrana. Povijest kraljevičkog svetišta seže u 18. stoljeće kada je papa Pio VI. dao posebno povlasticu župnoj crkvi. Naime, svatko tko je došao u nju na dan njezinog zaštitnika dobio je oproštenje grijeha. Vlažno i jugovito vrijeme koje se ustalilo na Kvarneru posljednjih dana nije omelo pomorce u svojoj misiji.
– Sjeme koje smo posijali daje svoje rezultate.


Danas smo 23. put u kontinuitetu na prvu nedjelju došašća došli u Kraljevicu. Burovito, jugovito, hirovito, pa čak i “covidovito” vrijeme nije omelo ljude da pohode crkvu svetog Nikole. Znamo da more nije baš uvijek mirno i idilično, stoga je sveti Nikola izrazito važan za pomorce kao jedan nebeski zaštitnik – kazao je lučki kapetan Darko Glažar.
Hodočasnici su iz Rijeke krenuli u 9.30 sati, a do Kraljevice im je trebalo otprilike četrdeset minuta.
Iako je i on svake godine dio ove manifestacije, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić je ove godine u Kraljevicu prvi put stigao brodom zajedno s ostalim pomorcima.


Foto Marko Gracin


– Na prvu nedjelju došašća počinje nova crkvena godina. Kraljevica ima dugu povijest slavljenja svetoga Nikole koji je ujedno i zaštitnik pomoraca. Ujedno u Kraljevici i najstarije svetište svetoga Nikole s ove strane Jadrana, pa i priliči da se ovaj događaj i ove godine održi. Ove godine sam prvi put došao brodom što je bio jedan lijep doživljaj za mene.


Brod se malo ljuljao, a vrijeme sam proveo u ugodnom razgovoru s posadom, rekao je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić koji je i ove godine predvodio svečano liturgijsko slavlje.
Ovaj je događaj i ove godine okupio brojne mještane Kraljevice i podsjetio na važnost zajedništva u dobrim i lošim trenutcima.


– Ovo je jedna lijepa tradicija koja se održava u gradu Kraljevici i koja nas veže za najstarije svetište svetoga Mikule na Hrvatskom primorju. Izuzetno mi je drago da smo unatoč epidemiološkim izazovima uspjeli održati ovo hodočašće i da se tradicija nije zatrla – poručuje zamjenica gradonačelnika Kraljevice i predsjednica Gradskog vijeća Kraljevice Paula Vučković
Po završetku sv. Mise brodovi su isplovili prema Rijeci i u povratku brodskim sirenama pozdravili mještana Bakarca, Bakra i Kostrene.