KAŠNJENJE JE NEIZBJEŽNO

Veliko produženje roka za rekonstrukciju luke Krk! Umjesto u veljači 2022., dovršetak radova tek krajem 2023.

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

U tijeku su postupci javne nabave za izvođenje radova i nadzor te su u Županijskoj lučkoj upravi Krk uvjereni da će dovršetkom te procedure radovi na 200-metarskom produljenju lukobrana, a time i širenju gradske luke, krenuti željenim tempom.KRK – U kojoj je fazi dugo najavljivani projekt rekonstrukcije luke Krk i kad bi u krčkoj luci mogli zabrujati radni strojevi građevinara angažiranih na planiranom dvjestometarskom produljenju glavnog lukobrana, provjerili smo kod vodstva Županijske lučke uprave Krk, kojoj je povjereno vođenje tog infrastrukturnog zahvata.


– U prosincu 2021. započet je postupak javne nabave te je trenutno u tijeku pregled i ocjena pristiglih ponuda za radove na rekonstrukciji luke Krk, točnije njene »uporabne cjeline 1«, koja podrazumijeva produženje i proširenje lukobrana, rekao nam je Goran Lajnert, v.d. ravnatelja ŽLU-a Krk. Također, u tijeku su i postupci pregleda i ocjena ponuda pristiglih za usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu, kao i ponude za usluge vođenja građevinskog dijela projekta, nastavio je naš sugovornik, od kojeg doznajemo i da je objavljen i postupak jednostavne nabave za usluge projektantskog nadzora nad izvođenjem radova.


Otvaranje ponuda


Tijekom siječnja je planirano otvaranje svih pristiglih ponuda za stručni nadzor i koordinatora zaštite na radu, kao i za usluge vođenja građevinskog dijela projekta, a s obzirom na pravila svih navedenih postupaka, početak izvođenja radova ovisit će isključivo o odlukama o odabiru najboljih ponuditelja. Realno je računati da bi sve to moglo biti zgotovljeno u roku od 30 do 60 dana, ovisno o eventualnim postupcima žalbi i uvijek mogućih prigovora, kaže čelnik ŽLU-a Krk. Shodno tome, moguće je da radovi započnu već ovog proljeća i da se nastave nakon završetka glavne turističke sezone, a sve u dogovoru s Gradom Krkom. Više ćemo znati po okončanju postupaka javne nabave, zaključuje Lajnert.

Kako je po prvobitnoj prijavi projekta rok za izvršenje i završetak svih radova bio najavljen za veljaču 2022. godine, nadležnim će se službama podnijeti zahtjev za produljenje roka izvođenja radova, i to do kraja 2023. godine, do kada će morati biti proveden i tehnički pregled te izdana uporabna dozvola, ističu predstavnici Županijske lučke uprave uvjereni da će, nakon što se uskoro dovrše svi već pokrenuti formalno-pripremni poslovi, radovi na produljenju lukobrana, a time i širenju gradske luke, krenuti željenim tempom koji će omogućiti da se svi radovi zgotove do konca iduće godine.


Svjetlovodno kabliranje


Podsjetimo, odlukom Ministarstva poljoprivrede, Uprava za ribarstvo je u siječnju prošle godine Županijskoj lučkoj upravi Krk dodijelila bespovratna sredstva u okviru Mjere I.23./I.24. »Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i skloništa«. Krčanima je u toj prilici odobrena potpora u najvećoj mogućoj vrijednosti od čak pet milijuna eura, odnosno 37,3 milijuna kuna, od kojih je 75 posto (27.984.375 kuna) financirano iz EU fondova, a 25 posto iz Fonda za ribarstvo i ruralni razvoj. S obzirom na to da je ukupna vrijednost ulaganja u taj objekt lučke infrastrukture nešto veća od 47 milijuna kuna, razliku će osigurati Županijska lučka uprava Krk.


Spomenutim će se zahvatom, podjećaju nas predstavnici krčkih lučkih vlasti, »dobiti« produžetak glavnog lukobrana u duljini 200 metara te njegovo proširenje na 12 metara, čime će se osigurati dovoljni kapaciteti i sigurno privezište za ribarske brodove. Ribarska će luka biti opremljena svom komunalnom opremom, autonomnim fotonaponskim sustavom te električnim vozilima za prikupljanje otpada i pranje javnih prometnih površina. Oprema za preuzimanje i skladištenje ribe obuhvaća rashladnu komoru s ledomatom, vagu viličar i kašete za ribarsku opremu. Projekt uključuje i svjetlovodno kabliranje tog dijela lučkog područja i to u sklopu zahvata rekonstrukcije lukobrana.