CVITUŠA I MUKINJE

Veliki i mali uživali u snježnim radostima u zimskoj čaroliji Like

Foto: N. MRAOVIĆ

Foto: N. MRAOVIĆ

Na izletištu Cvituša kod Lovinca topovi za snijeg radili su gotovo cijele noći.Zadnjih dana je južina s kišom malo »stanjila« visinu snježnog pokrivača posvuda u Lici. Ipak ga je između 8 i 10 centimetara preostalo za zimske užance. Na Velebitu i nešto više. Jutarnja temperatura zraka od minus 8 stupnjeva Celzijevih pomogla je da sanjkališta i ovoga vikenda ostanu u funkciji. Još kada su im pomagali snježni topovi na sanjkalištima Cvituša kod Lovinca i Mukinje na Plitvičkim jezerima, onda su razumljive gužve. Direktor NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević jučer je obišao Sportski centar Mukinje.


Sanjkalište Cvituša– Skijaška staza nema dovoljno snijega i žičara ne radi, ali to ne smeta najupornijima da se samoinicijativno okušaju na stazi. Sanjkalište je svakako manje zahtjevno i u punoj je funkciji. U sklopu bistroa Vučnica posjetitelji mogu iznajmiti svu potrebnu opremu, tako da ovaj dio Nacionalnog parka Plitvička jezera danas odjekuje od glasova posjetitelja, najviše djece. Osim Ličana, zamjetan je broj posjetitelja iz dalmatinskih gradova, ustvrdio je ravnatelj Tomislav Kovačević.


Sanjkalište CvitušaU izletištu Cvituša kod Lovinca topovi za snijeg radili su gotovo cijele noći. Jutro je donijelo pripremljenu stazu za sanjkanje i mnoštvo posjetitelja, mahom s područja Zadra i Šibenika. U tamošnjem restoranu tražilo se mjesto više, u funkciji je bila i žičara ZIP-line. Veliki i mali su uživali, dok su vozači na obližnjim osnježenim livadama tražili mjesto za parkiranje.


Sanjkalište Cvituša

Najuporniji Gospićani odušak u sanjkanju su potražili kod hostela Baške Oštarije na obroncima Velebita, na 1.000 metara nad morem. Sanjkalište je odjekivalo od dječjih glasova pa su povremeno srca zaigrala i onima s kojom godinom više i navela ih da se okušaju u spustu.


Ovaj teren je opremljen žičarom, ali službeno nije u funkciji zbog birokratskih zavrzlama i cijene tehničkog pregleda. Ipak, ovo su nedovoljne prepreke za snježne radosti i malo povišeni adrenalin.


Sanjkalište Cvituša