Ilan Mor

Veleposlanik Izraela posjetio Delnice, kotač suradnje pokrenuo je vlč. Tomić

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Povod za dolazak veleposlanika Mora bila je činjenica da je pred dvije godine velečasni Josip Tomić u Brodu na Kupi otkrio ostatke nekadašnjeg židovskog grobljaIlan Mor, veleposlanik Izraela, posjetio je Grad Delnice čime je označen početak zanimljive suradnje najveće goranske lokalne samouprave sa čuvenom svjetskom državom.


Povod za dolazak veleposlanika Mora bila je činjenica da je pred dvije godine velečasni Josip Tomić, koji svoj svećenički poziv obavlja na području Kupske doline, locirao u u tom goranskom mjestašcu ostatke nekadašnjeg židovskog groblja.


Razgovarajući potom s mještanima došao je do saznanja kako je na ovom području svojedobno postojala snažna židovska zajednica pa je, u skladu s tim spoznajama, obavijestio veleposlanstvo Izraela u Zagrebu i tako se, očigledno, pokrenuo kotač suradnje.


Mor: Ovo je samo početak
Veleposlanik Ilan Mor, nakon sastanka s predstavnicma Grada Delnica, o tome je novinarima rekao:


“Danas smo s gradonačelnicom Delnica, ravnateljom osnovne škole te ravnateljicom Dječjeg vrtića “Hlojkica” razgovarali o mogućnostima suradnje koju želimo uspostaviti na temelju činjenice da je dio povijesti ovog kraja vezan i uz bitnu ulogu židovske zajednice koja je svojedobno živjela u Brodu na Kupi.


Ja sam u Bodu na Kupi privatno već boravio na poziv velečasnog Tomića čiji rad smatram izuzetno vrijednim, a danas su me impresionirali i domaćini ovog sastanka s kojima smo dogovorili daljnje oblike suradnje koja će početi mojim skorašnjim predavanjem u delničkoj osnovnoj školi, odnosno poslovima vezanim uz uređenje lokacije na kojoj je nekada bilo židovsko groblje.


Foto Marinko Krmpotić


Vjerujem da je to samo početak te da ćemo suradnju nastaviti i na druge načine i na drugim područjima, a veze ćemo nastojati ojačati i na taj način što ću pokušati osigurati gradonačelnici Katarini Mihelčić posjet Izraelu”, rekao je veleposlanik Mor koji, naravno, nije došao praznih ruku, već je donio tridesetak knjiga izraelskih autora (David Grossman, Amos Oz…) prevedenih na hrvatski koje je darivao školskoj knjižnici.


Mihelčić: Dobar temelj za suradnju


Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica, također je iskazala zadovoljstvo zbog posjeta veleposlanika Mora i najavljene suradnje: “Svakako ćemo pokušati istražiti što više činjenice vezanih uz život židovske zajednice na području Grada Delnica u prošlosti.


Smatam da je to jako dobar temelj za daljnu suradnju i širenje multikultularnosti i vjerske tolerancije koja su tipična za ovaj naš kraj, kao i za upoznavanje s povijesnim istinama koje nas itekako mogu poučiti i proširiti nam vidike te stvoriti stanje u kojem čovječanstvo ne smije dozvoljavati pogreške iz te prošlosti”, rekla je gradonačelnica Mihelčić.


Susretu nazočan dožupan Petar Mamula dodao je kako je posjet ambasadora Mora nastavak suradnje Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke s predstavnicima izraelskog veleposlanstva: “U Rijeci smo već ugostili veleposlanika Mora i dogovorili niz oblika suradnje od koje je jedna vezana i uz nekadašnje židovsko groblje u Brodu na Kupi.


Mi ćemo se, naravno, uključiti u daljnje aktivnosti oko obilježavanja i zaštite lokaliteta nekadašnjeg židovskog groblja u Delnicama, koje uz povijesni može imati i turistički značaj.”, rekao je Mamula.


O životu u Izraelu


Prvi dogovoreni konkretni oblici suradnje s odgojno-obrazovnim ustanovama vezani su uz predavanje koje će ambasador Ilan Mor uskoro održati u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama, rekao nam je ravnatelj Mladen Bolf, istaknuvši kako će tema biti život u suvremenom Izraelu, posebno u prijestolnici Tel Aviv.


U Dječjem vrtiću “Hlojkica”, rekla nam je ravnateljica Karmela Rački, u suradnju s Izraelom pokušat će se uključiti kroz svoj međunarodni projekt “Pomašimo svijetu” u kojem su prošle godine surađivali s vršnjacima iz Poljske, a sad su spremni “pomahati” curama i dečkima iz Izraela.


Kako je vlč. Tomić otkrio vrijedne podatke


Velečasni Josip Tomić, koji je po mnogočemu najzaslužniji za uspostavu kontakta s prestavnicima države Izrael, rekao je kako je već 2019. godine, pri dolasku na područje Kupske doline, shvatio kako je vjerska povijest ovog područja obogaćena i nazočnošću židovske vjere:


“Obilazeći katoličko groblje, a na sugestiju mještana, otkrio sam 2019. godine i ostatke židovskog groblja smještenog odmah uz međe katoličkog groblja.


Počeli smo ga istraživati, uređivati i otkrivati druge razne pojedinosti poput toga da je ovdje u 19. stoljeća bila i sinagoga koja se nalazila u staroj školi.


Sve su to vrlo vrijedni podaci koji zaslužuju istraživanje u koje ćemo sada i krenuti i to uz pomoć Grada Delnica, Primorsko-goranske županije, državnih institucija te svakako i ambasade države Izrael.”, najavio je župnik Tomić.