Engleski kralj zaslužan za nudizam

Uvalica Gavranišće ili “Kod Puskića”: Čarobno središte šumovitog poluotoka Frkanj na Rabu

Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje HODAK

Foto: Hrvoje HODAK

Pridjev »engleska« ova je plaža dobila jer je dio skupa manjih plaža svjetski poznate uvale Kandarola, u kojoj se davne 1936. godine, uz ishođeno odobrenje tadašnje vlasti Grada Raba, kao prvi službeni »golać« okupao ni manje ni više nego sam engleski kralj Edward VIII. sa svojom Lady Vallis SimpsonUvalica Gavranišće, ili kako je Rabljani već godinama zovu »Kod Puskića« mali je šljunčano-pješčani raj smješten 5 km sjeverozapadno od grada Raba u samom središtu netaknute prirode rapskog poluotoka Frkanja, obgrljen stijenjem i porubljen hladovinom mirisnih borova.Predivan je to prirodni ambijent s otvorenim pogledom na Rabu susjedne otoke Pag i Lošinj te otočiće Laganj, Dolfin i Trstenik, u kojem kombinacija kristalno čistog mora, borove šume i ponude krajobrazno lijepo uklopljenog ugostiteljskog objekta »Žal«, svima koji ovdje dođu pruža nezaboravan doživljaj sa snažnim ljekovitim učinkom.


Stiže se morskim putom


Do ove je plaže najljepše doći morskim putom, a ako nemate svoju jedrilicu, barku ili gliser, uvijek su tu rapski barkarijoli koji sa svojim taksi brodicama kreću iz luke Rab ili pak za svega nekoliko minuta premošćuju najkraću dionicu od gradske plaže Škver do Frkanja, presijecajući Uvalu sv. Eufemije. Druga opcija je dolazak automobilom tako što ćete na putu prema Suhoj Punti s glavne ceste skrenuti lijevo na djelomično asfaltirani put kroz gustu borovu šumu u pravcu poluotoka.

Pridjev »engleska« ova je plaža dobila jer je dio skupa manjih plaža svjetski poznate uvale Kandarola, u kojoj se davne 1936. godine, uz ishođeno odobrenje tadašnje vlasti Grada Raba, kao prvi službeni »golać« okupao ni manje ni više nego sam engleski kralj Edward VIII. sa svojom Lady Vallis Simpson.Učinivši taj, za ono vrijeme prilično sablažnjiv čin, Edward i Vallis su tijekom svojeg krstarenja jadranskom obalom upravo na Rabu otvorili jedno sasvim novo poglavlje naše kupališne povijesti, a Rab je dobio prvu službenu nudističku plažu na Jadranu. Šokantno poglavlje u povijesti britanske krune Edward VIII. ispisao je svega nekoliko mjeseci kasnije skandaloznom abdikacijom, izabravši ženu svoga života umjesto prijestolja.


Foto galerija: Uvalica Gavranišće ili "Kod Puskića" Foto: Hrvoje Hodak


Stalni gosti


Ovaj drugi naziv »Kod Puskića« plaža duguje nadimku gospodina Antona Vidasa-Butorca, koji je 1993. tamo otvorio svoj ugostiteljski objekt. Iz godine u godinu obitelj Vidas-Butorac domaćinski skrbi ne samo o kvalitetnoj ponudi ića i pića već i o čistoći i uređenosti plaže, njezinoj opskrbljenosti plažnim sadržajima poput ležaljki, suncobrana, igrala za djecu, kao i dostupnosti uredno održavanog sanitarnog čvora.
Danas Caffe bar & Kitchen »Žal« vodi Antonov sin Mario, a tijekom naše posjete na plaži se igrao i treći naraštaj Puskićevih, dvogodišnji Adrian.
– S godinama je ova plaža postala mjesto ponovnih dolazaka sve brojnijih stalnih posjetitelja, a puno je tu i naših domaćih ljudi – kazao nam je Mario.
– Svi oni osim u čarima mora i sunca, mogu uživati i u našoj bogatoj ponudi toplih napitaka, sokova, gaziranih pića, koktela i shootera, a za pojesti tu se može naći sve od hamburgera do konkretnijih mesnih jela, ali i riblji meni s lignjama na žaru, tunom ili srdelicama.


Ljetni koncert


Kako su i otac Anton i sin Mario dio velike klapske obitelji otoka Raba, jako su ponosni na činjenicu da kod njih na plaži već pet godina zaredom dvosatni ljetni koncert na otvorenom održe članovi Zbora Georg Lenger iz austrijskog Graza, koji je sastavljen od 70-ak pjevača svih dobnih skupina. Zanimljivo je spomenuti da pjevači i voditelji ovog austrijskog zbora na Rab dolaze redovito već punih 20 godina odsjedajući u apartmanima Palma u Palitu.I tijekom našeg boravka ovdje, dobro raspoloženi gosti uživali su u opuštajućim trenucima svojeg ljetnog odmora na Rabu. Lucy, Ivan, Matej i Varda iz češkog Plzena, vidno zadovoljni ponudom i uslugom ispijali su pivo na terasi »Žala«, dok su nam Jeanine, Henry, Luca i Louis iz Berlina, veselo mahnuli sa svojih ležaljki ispod suncobrana.


(Hrvoje Hodak)


#instaljepotice #rab


Rab je najljepši s mora. Shvatile su to i ove djevojke, pa su neke od njih u đir krenule brodicom. Oduševljenje s rapskom obalom podijelila je i Leida koja se s otokom odlučila upoznati na avanturistički način obilazeći ga surfajući.


Leida koja je tek nedavno napravila svoj Instagram profil, naznačila je da voli prirodu, putovanja, sport i šivanje. Jet Surf daska bila je za Leidu sjajno otkriće ovog ljeta, a najviše ju je oduševilo što je mogla posjetiti sve obalne gradove okružene morem i ne propustiti niti jedan detalj.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Leida (@leidatraverpoveda)Jelena je jahtom obilazila rapske plaže, a s palube jahte uživala u plavetnilu. Ispod ove fotografije komentirala je Rihanninim stihom: »Još uvijek sjajim kao dijamant«.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli jelena krakan (@jkrakan)Claudia Daniela također dolazi iz Njemačke. Dugokosa i vitka Claudia poprskala se morem pred objektivom pa joj morske kapljice zauvijek ostaše na njoj.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 🌹Claudia-Daniela🌹 (@kaletta94)Pod korisničkim imenom »markovskam« otkrila se ljepotica iz Skopja koja voli otok Rab i Karlovačko pivo. Za ovo fotografiranje potrudila se je uskladiti i boje kupaćeg kostima s limenkom Karlovačkog.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 😈 (@_markovskam_)Justine je zumba trenerica iz Njemačke. Na pramcu broda Justine putuje u zlatni suton uz komentar: »Rab je moj otok«.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Justine Gerarts (@justinegerarts)(Edita Burburan)