KVALITETA SE PREPOZNAJE

Uspjeh gospićke ekološke plantaže: Borovnice Ivana Marasa »zvijezde« Jeseni u Lici

Marin Smolčić

Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ

Namaz od borovnica osvojio je zlatnu plaketu za kvalitetu, a džem srebrnu, pa je Marasu sad žao što na ocjenu nije poslao i ostale svoje proizvode



GOSPIĆ – Na primjeru SOPG-a Ivan Maras iz Gospića najbolje se dokazuje stara izreka po kojoj “kvaliteta sama prodaje proizvod”. Ova obitelj je, medijski gledano, “naše čedo” jer smo o njihovoj plantaži ekoloških borovnica pisali nekoliko puta. Ivan i Ruža, poštar i frizerka, ništa ne rade stihijski. Nakon obavljene detaljne analize tla ustanovljena je idealna kiselost tla od PH 4,3 na Ivanovoj djedovini nadomak rijeke Novčice gdje su još 2008. godine krenuli u sadnju prvih sadnica borovnice. Dalje nam je govorio Ivan.


– Budući da smo tada bili prvi masovni uzgajivači borovnica u Lici, počeli smo s probnom sadnjom od 300 sadnica i pet različitih sorti gdje se pokazalo da im tlo i klima izuzetno odgovaraju. Danas imamo više od 1.200 sadnica koje smo dobili iz vlastitog uzgoja metodom razmnožavanja putem reznica. Uzgoj je 100 posto ekološki, što znači da se biljke ne tretiraju apsolutno nikakvim kemijskim sredstvima, a gnojenje je isključivo organskim gnojivom. Zato smo i stekli prestižnu oznaku Lika Quality. Ova godina nam je u mnogo čemu bila specifična, napominje Ivan.





SOPG Ivan Maras je prvi put nastupio na tradicijskoj izložbi Jesen u Lici među 400 izlagača. Njihove proizvode i štand obišle su tisuće posjetitelja. Ivan ne skriva oduševljenje.


– Na Jeseni u Lici je bilo jako, jako dobro. Nastupili smo s namazom, džemom, likerima i sirupom, dok smo na ocjenjivanje poslali namaz i džem. Pri tome nam je namaz osvojio zlatnu plaketu za kvalitetu, a džem srebrnu. Sada nam je žao što na natjecanje nismo slali naše ostale proizvode: sokove, dvije vrste likera i sirupe. Vjerujem da bi bilo još medalja. Već početkom drugoga dana održavanja manifestacije naš se štand ispraznio jer smo prodali sve što smo pripremili. Svi posjetitelji koji su kušali naše proizvode bili su vrlo zadovoljni pa smo u malo vremena prodali stotinjak tegli namaza i jednako toliko džemova. Svi koji su kušali naše vino i liker od borovnica bili su također izuzetno zadovoljni. Tako smo se mi ranije nego smo mislili “pokupili doma”. Naše finalne proizvode stvorili smo u suradnji s Razvojnim centrom Ličko-senjske županije, uz vrhunsku tehnologiju i znanje tamošnjih tehnologa, zadovoljno govori Ivan Maras.


Ova obitelj svoje borovnice redovno navodnjava kišnicom, a za sušnih ljeta “na korak od mjesta” teče nezagađena Novčica. Ljetos Marasi nisu imali problema s plasmanom većeg dijela uroda jer su borovnice prodavali svježe na kućnom pragu i na tržnicama u Zadru i Kastvu.


Blagotvorni učinak


Borovnica je sitni plod zagasito plave boje, a osim divnog okusa ima i niz blagotvornih učinaka na ljudsko zdravlje jer obiluju fitokemikalijama te mogu usporiti gubitak ili pak pospješiti pamćenje. Smatra se da je za veliko blagotvorno djelovanje borovnica zaslužna visoka razina flavonoida, posebno antocijana i flavanola. Borovnica jača kapilare, te omogućuje tako hranjivim tvarima da dospiju i do slabije prokrvljenih mjesta u oku. Nedavno je otkriveno da plava boja borovnica potječe od antocijana – poznatog antioksidansa pa se malene borovnice tretiraju kao velike jer su bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava.