ZNAČAJNA INVESTICIJA

Uređen novi dio groblja kućnih ljubimaca na Kozali: Pokopi dozvoljeni samo poslije kremiranja, objavljene i cijene

Marko Dobrecović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Građani će nakon kremiranja svog kućnog ljubimca moći zakupiti jedno od 181 novog grobnog mjesta. Grobna mjesta, 93 pretinca i 88 kazeta, daju se u najam na rok od jedne, dvije ili pet godina pri čemu se sklapa ugovor na određeno vrijeme.RIJEKA – Čelnici Grada Rijeke obišli su danas novouređeni dio groblja kućnih ljubimaca na Kozali, koje je u naselju Lukovići formirano početkom 20. stoljeća te je po tome jedno od najstarijih u Europi.


Groblje nije bilo u funkciji od 2004. godine kada je Zakonom o veterinarstvu zabranjeno pokapanje kućnih ljubimaca u zemlju. Poradi stalnog interesa vlasnika kućnih ljubimaca krenulo se u proširivanje i uređenje groblja kako bi se ponovno moglo koristiti.


Današnjem su obilasku, osim gradonačelnika Marka Filipovića i zamjenice Sandre Krpan, prisustvovali i pročelnica odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar te direktorica KD Kozala Nives Torbarina.


Duga povijest ukopa
Radovi na proširenju, uređenju i izgradnji novih grobnih mjesta na groblju kućnih ljubimaca u Rijeci započeli su u lipnju 2021. godine. Ukupna vrijednost ovih radova koji su između ostalog obuhvatili i klesarske radove te radove na hortikulturi iznosi 613.285,15 kuna.


Foto galerija: Obilazak novouređenog groblja za kućne ljubimce Kozala Foto: Mateo Levak– Groblje kućnih ljubimaca u Rijeci postoji od početka dvadesetog stoljeća. Odlučili smo se za ovu investiciju kako bismo podržali dugu povijest ukopa kućnih ljubimaca, a samim time i podržali Riječanke i Riječane da se nastave brinuti o svojim ljubimcima i nakon njihove smrti.


Drago mi je da grad svo to vrijeme prepoznaje potrebu brige o kućnim ljubimcima, a posebice u današnje vrijeme kada ljubimci postaju dio obitelji, istaknuo je gradonačelnik Marko Filipović.
Zakon propisuje da se kućni ljubimci smiju pokapati isključivo nakon kremiranja. U sklopu krematorija na Drenovi koji se tek treba izgraditi, namjerava se napraviti i dio za kremaciju kućnih ljubimaca.


Građani će nakon kremiranja svog kućnog ljubimca moći zakupiti jedno od 181 novog grobnog mjesta. Grobna mjesta, 93 pretinca i 88 kazeta, daju se u najam na rok od jedne, dvije ili pet godina pri čemu se sklapa ugovor na određeno vrijeme. Nakon isteka roka najam se može obnoviti, a ukoliko osoba ne želi produžiti najam, pepeo s posmrtnim ostacima će se zbrinuti u za to predviđen prostor u sklopu novog dijela groblja. Cijena godišnjeg najma iznosi 400,00 kuna za kazetu, odnosno 600,00 kuna za pretinac.


Projekt krematorija


-Sve veći broj naših sugrađana ima kućne ljubimce te ih nakon njihove smrti želi zbrinuti na odgovarajući način. Novo groblje za kućne ljubimce ima 181 grobno mjesto, no u jedno se mjesto može zbrinuti dvije do četiri urne. Obzirom da je krenuo projekt za izradu krematorija za ljudske posmrtne ostatke na Drenovi, izrazili smo želju da se u sklopu njega predvidi i krematorij za kućne ljubimce. Projekt je u fazi izrade i trebao bi biti gotov za mjesec dana kako bi u sljedećoj godini krematorij bio spreman za rad, pojasnila je direktorica KD Kozala Nives Torbarina.


Svoj je doprinos dao i bivši gradonačelnik Vojko Obersnel za čijeg se mandata krenulo u inicijativu izgradnje groblja za kućne ljubimce


– Ovo groblje ima dugu tradiciju, Međutim, u proteklim se godinama zakonski ograničio pokop ljubimaca u vodozaštitnoj zoni. Svatko tko je imao nekog kućnog ljubimca se voli sjetiti trenutaka koje su zajedno proveli. Bilo je dosta interesa za korištenje ovog groblja, stoga sam smatrao da je to jedna od usluga koja se treba pružiti našim sugrađanima, rekao je Vojko Obersnel.


Groblje će za posjetitelje biti otvoreno od svibnja do kolovoza od 07:00 do 20:00, a od rujna do travnja od 07:00 do 18:00. Povijesni dio groblja kućnih ljubimaca bit će očuvan kao Spomen groblje kao spomenik o brizi prema kućnim ljubimcima u gradu Rijeci.