Fašistički logor

Uoči Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-groblju u Kamporu

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

ODržana je minuta šutnje u počast svim žrtvama ovog zloglasnog fašističkog logoraI ove godine 30. listopada, uoči blagdana Svih svetih, zbog pandemijskih okolnosti u prisustvu manjeg broja uzvanika, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Obeliska na Spomen-groblju odana je počast žrtvama talijanskog koncentracijskog logora u Kamporu na Rabu.


Učinile su to delegacije Grada Raba, Državnog zbora i Vlade Republike Slovenije, Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj, Logorskog odbora Rab-Gonars i Udruge antifašista Raba.

Nakon minute šutnje u počast svim žrtvama ovog zloglasnog logora prvi se okupljenima kratko obratio predsjednik Logorskog odbora Rab-Gonars Herman Janež (ml) koji je, među ostalim, zahvalio Gradu Rabu i Republici Sloveniji na zajedničkoj brizi o ovom spomeničkom kompleksu kojeg je u periodu između 1952. i 1953. godine projektirao slovenski arhitekt Edvard Ravnikar, poželjevši pritom da se što prije poradi na dodatnom osiguranju statike Obeliska u središtu groblja.Okupljenima se zatim u ulozi domaćina obratio Željko Dumičić, predsjednik Gradskog vijeća Raba koji je ovom prigodom, u odsutnosti gradonačelnika Nikole Grgurića, ujedno i predvodio delegaciju Grada Raba. Dumičić je u svojem obraćanju kazao da središte ove svetkovine nije smrt, već život, dodavši:– Ljubav, mir i solidarnost vrijednosti su koje moramo širiti među novim generacijama, zbog budućnosti koju trebamo i želimo graditi na vrijednostima koje poštuju i cijene svaki ljudski život, poručio je Dumičić.Prisutnima se na kraju obratio i Janez Moškrić, zastupnik u Državnom zboru Republike Slovenije obećavši daljnji doprinos Republike Slovenije u skrbi za ovo Spomen-groblje.


Na povratku prema Rabu, sudionici komemoracije zastali su i kod spomenika podignutog na mjestu na kojem se u Kamporskom polju nalazio logor za djecu, žene i starije osobe, te su i tamo položili cvijeće i zapalili svijeće.