NEKAD PREKRASNA

Uklonjena stoljetna gorostasna pinija u Opatiji, nažalost nije joj bilo pomoći

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Velik je to posao, jer bez obzira na činjenicu da se stoljetno stablo osušilo i dalje se radilo o pravom gorostasu.OPATIJA – Nekad prekrasna, a danas suha i oboljela pinija u perivoju na opatijskoj Slatini, kraj fontane, nakon što je ekipa sa zagrebačkog Šumarskog fakulteta utvrdila da joj nema pomoći, jučer se pod vodstvom nadležnih djelatnika opatijskih Parkova počela uklanjati. Velik je to posao, jer bez obzira na činjenicu da se stoljetno stablo osušilo i dalje se radilo o pravom gorostasu i nije bilo lagano organizirati njegovo uklanjanje uz pomoć auto-dizalice s košarom. Na njezino će se mjesto posaditi nova pinija, najavili su iz Grada Opatije.


Foto galerija: Rezanje pinije na Slatini Foto: Mateo Levak


– Zahvalio bih opatijskim i riječkim vatrogascima koji su nam ustupili svoje vozilo i pomažu nam kod orezivanja kako bi uklanjanje velike pinije bilo što je moguće manje riskantno. Zasad sve ide prema planu, vremenski su uvjeti povoljni i ukoliko tako bude do kraja dana, očekujemo da će posao već danas biti dovršen. Pinija je vrlo velika i njezini će dijelovi zahtijevati između tri i četiri odvoza kamionom, a najprikladniji dijelovi će se odvesti na sušenje u Gorski kotar i dobiti novu namjenu, postati kućice za ptice ili hoteli za kukce i pčele – rekao je jučer Ivan Bilobrk, direktor opatijskih “Parkova”.


Sa stoljetnom se pinijom na Slatinu došao oprostiti i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, koji je ujedno još jednom istaknuo zadovoljstvo zbog činjenice da će se u projektu “Novi život stoljetne pinije” ovome stablu udahnuti nov život. Kao što je poznato, najmlađi učenici opatijske osnovne škole će u suradnji sa studentima i profesorima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i znanstvenicima riječkog Prirodoslovnog muzeja izraditi kućice za ptice, kukce i šišmiše koje će biti postavljene po gradu, na mjestima u skladu s preporukom prirodoslovne struke, te će osim što će dijelovi pinije dobiti novu, korisnu namjenu, djeca ujedno na najbolji način i naučiti nešto novo o prirodi koja nas okružuje.