akcija "Ružičasti listopad"

Učenici iz Gornjeg Kosinja za zdravlje svih majki: Velika humanitarna akcija male škole

Foto: Škola A. Frankopan

Foto: Škola A. Frankopan

Učenici i djelatnici škole okupili su se danas ispred škole, podijelili su im se baloni i letci. Svi zajedno tijelima su formirali simboličnu ružičastu vrpcuKOSINJ – Osnovna škola „Anž Frankopan“ iz Gornjeg Kosinja uključila se u Nacionalni program za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Zagrebačka udruga „Sve za nju“ je osmislila projekt „Mama budi zdrava – Ružičasti listopad“ i provela ga prvi put 2017. godine. Od tada projekt se provodi u svim županijama i svim školama koje se prijave u projekt. Osnovna škola iz Kosinja priključila se projektu ove godine po prvi puta.


Učenici i djelatnici škole okupili su se danas ispred škole, podijelili su im se baloni i letci. Svi zajedno tijelima su formirali simboličnu ružičastu vrpcu. Sva su djeca letke odnesla svojim majkama gdje se žene pozivaju na brigu o zdravlju i promiču Nacionalni program ranog otkrivanja raka. Djeci i djelatnicima kratko se obratila školska pedagoginja kao ambasador akcije i uputila ih o cilju akcije i izrazila zahvalnost za sudjelovanje.


Projekt se provodi u cilju osvještavanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Osim ovog projekta škola je uključena u još dva projekta, „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ i „Škole za Afriku“ u kojima nastoje svojim malim djelima doprinijeti organizaciji raznih humanitarnih aktivnosti kako bi pomogli onima kojim je pomoć najpotrebnija.
OŠ „Anž Frankopan“ sada broji 18 djece. Po svemu sudeći ova će škola, kao i cijeli Gornji Kosinj, za nekoliko godina završiti pod novim akomulacijskim jezerom za hidroelektranu HES „Kosinj 2“. Tada će bivši učenici i nastavnici moći obići zidine svoje škole samo u vrijeme niskog vodostaja rijeke Like, ili u vrijeme tzv. biološkog minimuma budućeg umjetnog jezera.