SPOMEN OBILJEŽJE

U završnoj fazi Kosturnica u Gospiću za žrtve poraća Drugog svjetskog rata

Marin Smolčić

Foto Grad Gospić

Foto Grad GospićGOSPIĆ – Ulaskom partizanskih snaga i povlačenjem ustaške vojnice iz Gospića 4. travnja 1941. godine započela je surova odmazda nad zatečenim i uhvaćenim vojnicima i njihovim simpatizerima. Pretpostavlja se da je u tim prvim mjesecima poraća likvidirano više tisuća zarobljenika koji su uglavnom strjeljani uz Gradsko groblje Svete Marije Magdalene i park-šumi Jasikovac.


U travnju ove godine nakon punih 76 godina posmrtni ostatci  žrtava Drugog svjetskog rata i poraća bit će dostojanstveno pohranjeni u Kosturnicu na kojoj su radovi trenutačno u završnoj fazi. Gradi se nedaleko od kapelice Sv. Marije Magdalene unutar samoga groblja, prema idejnom rješenju arhitektice Ivanke Čorak Bakarić iz Otočca. Tako će žrtve  stradale u tom mučnom razdoblju naše povijesti dobiti zasluženi mir.

IzgradnjA Kosturnice je projekt vrijedan pola milijuna kuna i u potpunosti financiran sredstvima Grada Gospića. Izvođač radova je gradsko poduzeće „Komunalac“ Gospić d.o.o. čiji nam direktor Milan Mataija definirao neke informacije vezane uz taj projekt.


-Naše poduzeće će svoj dio posla okončati do sredine ovoga mjeseca. Na ovom širem području oko groblja ubijeno je oko 1 600 zarobljenika, mahom vojnika. Prilikom različitih radova sasvim slučajno otkriveni su posmrtni ostaci 103 osobe. Nadamo se da će njihov ukop biti završen u travnju, kada bi se


Kosturnica otkrila i tako odala civilizacijska počast i dostojan počinak pronađenim žrtava, rekao nam je Milan Mataija.


Jučer su gradilište buduće Kosturnice obišli gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, njegova zamjenica Kristina Prša i direktor Komunalca Milan Mataija, zajedno s predstavnicima Ministarstva branitelja, Uprave za zatočene i nestale.