EDUKACIJA I PRIMJENA

U Senju velikom vježbom evakuacije u školi obilježen Dan civilne zaštite

Dorotea PrpićSENJ- Vježbom civilne zaštite pod nazivom „Evakuacija u slučaju potresa u senjskoj Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića“ Stožer civilne zaštite Grada Senja obilježio je Međunarodni dan civilne zaštite koji se redovito godišnje obilježava 1.ožujka.


Samoj vježbi prethodilo je predavanje za učenike četvrtih razreda škole na kojem su upoznati sa žurnim službama i njihovim djelovanjem u izvanrednim situacijama, a održale su ga Eleonora Odorčić iz Crvenog križa Gospić i Đurđica Mataija iz Civilne zaštite Gospić.


Točno u 10 sati je ravnateljica senjske Osnovne škole Rosanda Bilović školskim zvonom dala znak za uzbunu, nakon čega su učenici sa svojim učiteljicama disciplinirano napustili prostor škole i okupili se ispred zgrade, viši razredi na sportskom terenu, a niži u školskom dvorištu. U vježbu su bili uključeni članovi niza hitnih službi, Stožer civilne zaštite Grada Senja, Služba civilne zaštite Gospić, Javna vatrogasna postrojba Senj, Dobrovoljno vatrogasno društvo Senj, Vatrogasna zajednica Grada Senja, Policijska uprava ličko-senjska–Policijska postaja Senj, Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, HGSS Stanica Gospić, Gradsko društvo Crvenog križa Senj i Gospić.

Nakon vježbe učenici su se u holu škole imali priliku upoznati sa opremom i zadacima pojedine hitne službe , te uzeti pisane brošure, a ispred škole bila su parkirana i vozila hitnih službi.


„Civilna zaštita s područja Grada Senja je ovom vježbom obilježila Međunarodni dan civilne zaštite, a radilo se je o vježbi evakuacije senjskih osnovnoškolaca iz zgrade škole u slučaju potresa. Sam potres je naveden i u našoj procjeni rizika kao moguć, a znamo i da su potresi na području RH u posljednje vrijeme učestali, neki su se osjetili i ovdje kod nas, a Senj je i inače na trusnom području. Vježba nije poslužila samo profesionalnim službama uključenim u civilnu zaštitu, nego i samim učenicima i učiteljima škole o ponašanju u izvanrednoj situaciji. Vježbi civilne zaštite na našem području dugo nije bilo, a obzirom na vremena u kojima živimo vjerujem da će te vježbe biti češće, ne samo u školi nego i u drugim javnim ustanovama, odnosno gdje se ocjeni da imamo ugrozu , a sve je to u interesu naše lokalne zajednice i na dobrobit svih.“ izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Senja Mislav Bilović.


Uspjehom ove vježbe i među učenicima i među učiteljima, te djelovanjem hitnih službi u vježbi zadovoljna je i ravnateljica Osnovne škole Senj Rosanda Bilović.


„Mi u školi imamo svoje planove evakuacije već niz godina, a u suradnji sa službama Civilne zaštite htjeli smo obilježiti Međunarodni dan Civilne zaštite, ali i u praksi se prisjetiti tih naših planova i vidjeti koliko smo spremni djelovati u kriznim situacijama. Uspjehom ove vježbe napuštanja zgrade škole u uvjetima potresa sam iznimno zadovoljna. Svi djelatnici i svi učenici zgradu škole su napustili za manje od tri minute što je jako dobro. Bilo bi lijepo da nam takva evakuacija nikada ne treba, ali sada mogu opravdano reći da smo za jednu takvu kriznu i izvanrednu situaciju spremni.“ rekla je ravnateljica Bilović.


„Cilj vježbe je bila provjera sustava aktiviranja, opremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite za pružanje pomoći ugroženima te praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja u zgradi Osnovne škole „S.S. Kranjčevića“, prvenstveno osoba određenih za rukovođenje evakuacijom zaposlenika i učenika te njihovu sposobnost donošenja odluka u specifičnim okolnostima koje mogu nastati djelovanjem izvanrednog događaja. I ovom vježbom je dokazana brzina i spremnost svih sudionika što je pokazatelj koordinacije svih operativnih snaga civilne zaštite na području Grada Senja i Ličko-senjske županije.Klimatske promjene i s njima povezane sve učestalije ekstremne vremenske pojave postaju sveprisutne, a uloga civilne zaštite postaje važnija nego ikad prije. Upravljanje rizicima, pravovremeno upozoravanje, brza intervencija te edukacija stanovništva postaju prioriteti kako bi se osigurala sigurnija budućnost u eri klimatskih izazova. Protekla godina, za cijeli sustav civilne zaštite bila je obilježena mnoštvom izazova poput nevremena, poplava i požara te pružanja međunarodne pomoći, no brza i profesionalna reakcija sustava civilne zaštite i njegovih spremnih operativnih snaga bila je ključna.“ izjavio je nakon vježbe voditelj službe Civilne zaštite Gospić Joso Živković .


Povijesne činjenice


Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila 1.ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. On se odlukom Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske obilježava od 1992.g., a sama djelatnost civilne zaštite definirana je Zakonom o sustavu civilne zaštite.


Naglasak u djelovanju civilne zaštite usmjeren je na stvaranje jedinstvenog i učinkovitijeg sustava sposobnog odgovoriti u izvanrednim događajima i kriznim situacijama, kao i na povezivanje resursa i sposobnosti sudionika, operativnih snaga i građana u jedinstvenu cjelinu. Danas civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini, čije su aktivnosti usmjerene u tri pravca, na smanjenje rizika od katastrofa, pružanje brzog i optimalnog odgovora na prijetnje i opasnosti i ublažavanje posljedica nastalih uslijed velikih nesreća i katastrofa.