LOKALNI IZBORI

U Senju predstavljena lista SDP-a: Prioriteta im je završetak započetog doma za starije

Dorotea Prpić

Nositelj liste SDP-a je 54 godišnji Dean Orlić struč.spec.oec. Član SDP-a je 15 godina, predsjednik je Glavnog odbora SDP-a u Senju već dvanaestu godinu, a član je i Glavnog odbora SDP – a Hrvatske u dva mandata.SENJ- Jedna od pet izbornih lista koje u nedjelju na lokalnim izborima kandidiraju za članove Gradskog vijeća Grada Senja je i lista SDP-a, jedne od najdugovječnijih stranaka koje djeluju na senjskom području, a SDP na ovim izborima nema kandidata za gradonačelnika Grada Senja.
Nositelj liste SDP-a je 54 godišnji Dean Orlić struč.spec.oec. Član SDP-a je 15 godina, predsjednik je Glavnog odbora SDP-a u Senju već dvanaestu godinu, a član je i Glavnog odbora SDP – a Hrvatske u dva mandata. Bio je jedan mandat i predsjednik RK „SENJ“, kao i član Nadzornog odbora Saveza športova Grada Senja, te član Nadzornog odbora JU Plitvička Jezera, a ima i političkog iskustva jer je u tri mandata Orlić bio gradski vijećnik.


Na listi uz Orlića su i Marianne Zrinski, Marko Krmpotić, Ante Rukavina, Biljaka Ružica, Miroslav Ahmetović, Ivana Kren, Bosiljka Filipović, Dragoljub Gradišer, Neda Turina, Eleonora Dejanović, Branko Svast i Tomislav Zrinski, a kako Orlić i kandidati na listi ističu jedan od prioriteta im je završetak i stavljanje u funkciju započetog doma za starije.


„Iako je SDP i ja osobno 12 godina bili protiv načina gradnje i financiranja doma za stare u Senju, sada kada je u taj projekt utrošeno od 15-20 milijuna kuna, mislim da je veoma bitno završiti ga. U domu je predviđeno zapošljavanje 80-100 srednje i visoko kvalificiranih djelatnika, što bi svakako dalo popriličan vjetar u leđa samome Gradu. A da ne spominjemo samu problematiku starije populacije za koju se nema tko brinuti jer su im djeca silom prilika završili na radu u inozemstvu ili drugim gradovima diljem Lijepe naše.“ ističe Orlić.
Zadatak će im biti i maksimalno korištenje sredstava iz fondova EU u realizaciji gradskih projekata, te smanjenje prireza i ostalih gradskih poreza i davanja, povećanje broja parcela za izgradnju obiteljskih kuća, kao i pomoć poduzetnicima pri otvaranju i realizaciji projekata. Vezano za razvoj turizma ističu Krasno kao centar planinskog turizma, potrebu izrade strategije turizma Grada Senja, promociju Grada Senja kao grada bure sa naglaskom na njenu ljekovitost, te postavljanje digitalnih info-panela i postavljanje brzopojasne WiFi mreže na području većih naselja.


Na temu razvoja infrastrukture i prometa cilj im je izmjenama prostornog plana osigurati preduvjete ravnomjernog razvoja svih područja Grada, prioritet im je i asfaltiranje cesta, rješavanje problema sa pitkom vodom, te ispitivanje kvalitete i sanacija postojećeg vodoopskrbnog sustava. Od povijesnih objekata ističu uređenje Trga Cilnica i sanaciju kaštela Ožegovićianum. Što se tiče prometnih rješenja radi protočnosti prometovanja kroz centar Senja bi uveli jednosmjerni promet, te autobusnu stanicu izgradili na predviđenoj lokaciji kod Konzuma.


Kandidati na listi SDP-a smatraju i kako je Školsko-sportsku dvoranu „Robert Barbić – Beli“ nužno rekonstruirati, ali i općenito povećati sredstava za sport, te zdravstveno pratiti djecu uključenu u amaterski sport, a žele poticati i obnoviti rad amaterskog stvaralaštva u Gradu. Osim toga u Gradskoj upravi bi racionalizirali broj zaposlenih jer planiraju veću informatizaciju , a uvođenjem informatizacije bi smanjili i broj zaposlenih u gradskim poduzećima i ustanovama. „Glasajte za iskusne i one koji znaju.“ poručuju senjski SDP-ovci.