GRADSKA KNJIŽNICA

U Senju otvorena izložba autorice Inge Burmudžija: »Bura od boja« sjećanja na Senj iz djetinjstva

Dorotea Prpić

Foto D. PRPIĆ

Foto D. PRPIĆ

Nazivom izložbe »Bura od boja« spaja se općepoznata senjska bura s vrlo živim i pomalo intrigantnim bojama na autoričinim apstraktnim radovima. Kao prilog izložbi umjetnica je dodala i emotivnu pjesmu »Bura« koju je posvetila upravo Senju.SENJ – U Gradskoj knjižnici Senj otvorena je izložba »Bura od boja« autorice Inge Burmudžija, rođene 1948. godine, diplomirane biologinje i slikarice amaterke, rođene u Bjelovaru, a danas živi u Zagrebu. Kako je istaknuto, ljubav prema crtanju i slikanju gaji od djetinjstva, međutim tek se 2007. godine, po umirovljenju, intenzivnije posvetila likovnom stvaralaštvu.


– Gospođa Burmudžija članica je KUD-a »Zlatko Baloković« iz Krapinskih Toplica. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, domaćim i međunarodnim, a ovo je njezina jubilarna dvadeseta samostalna izložba, nakon Zagreba, Siska i Bjelovara. Umjetnica je za naš Senj vezana rodbinskim vezama, kao djevojčica provodila je ljeta kod bake i tete te je za Senj vežu divne uspomene djetinjstva i odrastanja. Stoga ovu izložbu posvećuje svojim sestričnama i bratićima. Za izložbu u Senju pod nazivom »Bura od boja« umjetnica je odabrala izložiti radove u tri tehnike, slikarski flomaster, tehnika enkaustike, odnosno slikanje voštanim bojama koje se tope pomoću posebnih el. uređaja, te tehnika točkanja-dot art – rekla je predstavljajući izložbu ravnateljica Gradske knjižnice Senj prof. Ana Prpić Rogić.


BURA

 
Uz zvuke bure
Što se s Vratnika strmog sruće
Svakog se ljeta vraćah podno Nehaja
Gradu djetinjstva i mladosti moje
Tu požnjeh prve ljubavi i djetinjstvo čarobne boje
Uske kale prošlošću popločene
A Velika i Mala placa, Potok i Alej
U meni su na vječni spomen
Art i Banja još Rudičevom lupom kljuća
Po drvenim vratima kabina, ko nekad mi odzvanja
Oštar miris vlažna drva, mora i soli nosnice mi draži
Dok Đigu i puzaljku kod Macela oplakuju još i danas veli vali
Iz Žižule plesna muzika sa zvukom bure se miješa
Al sve je prošlo, samo bura vječna osta
I dogorjele svijeće što ih palim na grobovima
Mojih dragih.

Motivi djela su apstrakcije, morski motivi, cvijeće, mandale, pejzaž. Kao posebni dodatak na izložbi se mogu vidjeti i maske nastale u periodu od 2020. do 2022. godine, a poveznica za maske je tradicija maškaranja i balova u Senju. I sam naziv izložbe »Bura od boja« je znakovit. Njime se spaja općepoznata senjska bura s vrlo živim i pomalo intrigantnim bojama na autoričinim apstraktnim radovima.


Kao prilog izložbi umjetnica je dodala i emotivnu pjesmu koju je posvetila upravo Senju, a zove se »Bura« i u njoj će mnogi »stari« Senjani prepoznati dio vlastite mladosti.


– Dođite i razgledajte živopisne radove umjetnice Inge Burmudžije, a svoja zapažanja i utiske možete upisati u njezinu teku utisaka! Ako imate pitanja u vezi tehnika ili sličnog, a vezano uz izložene radove, slobodne se obratite autorici na kontakt-broj 091/6139 382 – poručuju iz Gradske knjižnice Senj. Izložba je otvorena do 1. kolovoza.