Sukob u Vijeću

U Ravnoj Gori se posvađali oko troškova gradnje vrtića, uključio se i USKOK

Marinko Krmpotić

Nezavisnog Vidmara zanimalo je zašto su troškovi gradnje vrtića veći za 25% te rastu i troškovi rada vrtića, na što je načelnik uz dosta nervoze odgovorio da nikakvog »muljanja« nije bilo, što je utvrdio i USKOK. Vidmar je također ukazao i na »nenormalno« skupo krovište Vatrogasnog doma.RAVNA GORA – Prvim izmjenama i dopunama proračun Općine Ravna Gora za 2021. godinu povećan je za 4,2 milijuna kuna i sada iznosi 25,6 milijuna kuna, a najveći dio ovog lijepog rasta vezan je uz projekt izgradnje dječjeg vrtića te prodaju građevinskog zemljišta na području općine, pojasnila je na sjednici Općinskog vijeća Lidija Jovanović, voditeljica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ravna Gora.


Prijedlog prvih izmjena i dopuna, kao i izmjene u programima održavanja i gradnje komunalne infrastrukture, prihvaćen je sa šest glasova za i jednim suzdržanim, a rasprava koja je pritom vođena na trenutke je bila vrlo emocionalna i praćena povišenim tonovima te međusobnim optužbama.


Nervozni načelnik


Glavni su akteri bili nezavisni vijećnik Nenad Vidmar i načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka koji su se sukobili oko transparentnosti trošenja općinskih sredstava, a sukob je iniciralo Vidmarovo pitanje o rastu troškova pri gradnji vrtića: »Znamo samo da je troškovnik povećan za 25 posto, ali nam još nije predočeno stanje tih troškova koji nisu specificirani pa ne znamo što je dovelo do tog povećanja, a uz to uočjivo je da sve više rastu i troškovi rada vrtića«, konstatirao je i pitao Vidmar, a Šćuka mu je uz podosta nervoze odgovorio kako nikakvog »muljanja« s troškovima vrtića nije bilo: »Sve je provjerio i USKOK koji je došao na poziv nekoga iz Ravne Gore i pregledom dokumentacije ustanovljeno je da je sve u skladu sa zakonom.


Predsjednik smirio situacijuSukob u kojem je bilo još izjava o tome tko je kome koliko pomagao i tko je koga iznevjerio je, bar za sada, smirio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Janeš (HDZ), zaključivši kako po zakonu o pristupu informacijama vijećnik Vidmar može dobiti sve tražene podatke pa će mu stoga oni i biti dostavljeni od općinskih službi. Hoće li to biti dovoljno za smirivanje ovog, za ravnogorske sjednice netipično žučnog verbalnog sukoba, pokazat će naredne sjednice.

Taj je projekt sufinanciran EU novcem i tu nema nikakvih manipulacija pa je ružno i neodgovorno širiti po mjestu laži. To ste činili u predizborno doba kad mi nije bilo lako izaći iz kuće jer se svašta pričalo, ali to više ne želim slušati. Vi ste se kandidirali i vrlo uvjerljivo izgubili izbore i time su vam glasači poslali poruku. Kad je riječ o novim troškovima, onda su oni rezultat toga da moramo, sukladno zakonskim odredbama, uposliti 1,5 čistačicu i asistenta za pomoć djeci s posebnim potrebama. To jesu novi troškovi, ali vrtić nam je potreban i prihvatit ćemo ih«, rekao je Šćuka.


Upitan i krov


Odgovor nije zadovoljio Vidmara koji je ustrajao na tome da se troškovi gradnje vrtića specificiraju i izlože javnosti: »Kad kažete da je sve transparentno, to nije odgovor. Ljudi trebaju znati točne troškove jer mnogima nije jasno kako je moguće da je izgradnja ravnogorskog vrtića iznosila 2.300 eura po kvadratnom metru, a prosječna cijena izgradnje vrtića u Hrvatskoj u doba dok se kod nas gradio vrtić bila je od 700 do 1.000 eura«, replicirao je Vidmar koji je također zatražio i specifikaciju troškova izgradnje krovišta na Vatrogasnom domu u Kupjaku koji su, po njemu, također daleko iznad normale.
Šćukin je odgovor iznova bio vrlo žučan pa je Vidmaru rekao kako ga vrijeđa njegovo prozivanje zbog netransparentnosti jer ga se na taj način proglašava lopovom, što nije istina.