37. SUSRET

U Otočcu održana likovna manifestacija Hrvatskog sabora kulture

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Za najuspješniju likovnu udrugu proglašeno je Hrvatsko likovno duštvo Zagreb, dok je najuspjelijim likovnim djelom proglašen rad Roberta Prpića iz Karlovca.OTOČAC – U svom 37. izdanju danas je u Otočcu održan Susret likovnih stvaralaca. To je likovna manifestacija Hrvatskog sabora kulture koja svake godine u jednoj od hrvatskih galerija okuplja hrvatske likovne udruge i najuspješnije autore. Susret likovnih stvaralaca tradicionalno prati izložba najboljih slika i skulptura odabranih putem godišnjeg likovnog natječaja Hrvatskog sabora kulture.
Ovogodišnji domaćin ove prestižne manifestacije bilo je Gacko pučko otvoreno učilište Otočac čija je ravnateljica Nada Avsec u uvodnom dijelu zahvalila svim umjetnicima i svojim kolegama koji su unatoč epidemiološkoj situaciji marljivo radili i oplemenili umjetnički amaterizam u Hrvatskoj.


U uži izbor ove manifestacije ušla su čak 92 rada različitih slikarskih i kiparskih tehnika koji su za izložbu odabrani u konkurenciji od 313 prijavljenih radova. Za odabir najboljih radova zaslužno je stručno Povjerenstvo u sastavu slikar i umirovljeni kustos Zoran Homen te povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koji su za izložbu odabrali radove u različitim tehnikama – od olovke, rapidografa, pastela, akvarela, tuša, akrila i ulja na platnu pa sve do kombiniranih tehnika i radova u mediju skulpture i keramike. Autori radova došli su iz svih krajeva Hrvatske, a osim samostalno prijavljenih autora, većinu čine članovi čak 29 hrvatskih likovnih udruga i sekcija.

Za najuspješniju likovnu udrugu proglašeno je Hrvatsko likovno duštvo Zagreb, dok je najuspjelijim likovnim djelom proglašen rad Roberta Prpića iz Karlovca. Posebna nagrada Povjerenstva pripala je Nikici Jeliću iz Likovne udruge Gospić za sliku pod nazivom „Kudin most“. U riječima čestitki gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac je još jednom ustvrdio kako je Otočac otvoren za svaku suradnju te se uspješno okušao kao organizator mnogih sportskih, etno i kulturnih manifestacija.
-Radostan sam što je Otočac domaćin ovako prestižne umjetničke manifestacije. Samo umjetnost može izazvati tako različite emocije, od tuge do neizmjerne sreća.


Kultura je uvijek bila dio naše prepoznatljive baštine. Naši umjetnici-amateri pokazali su nam brojne različite motive, dijelove naše svakodnevice pa sve do mističnih i futurističkih motiva. Čast mi je i zadovoljstvo što je upravo Otočac domaćin ovih susreta. Radujem se nekom novom obliku suradnje i izložbu proglašavam otvorenom, rekao je gradonačelnik Goran Bukovac.U prigodnom programu nastupila je Vokalna skupina Folklornog društva Otočac.
Realizaciju izložbe i 37. Susreta likovnih stvaralaca materijalnom potporom omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH, Ličko-senjska županija i Turistička zajednica grada Otočca.