Nadrealno

U Opatiju stiže izložba Salvadora Dalija: “Slike su iz privatne kolecije, još nisu bile izložene”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Allan Warren, Wikimedia Commons

Foto Allan Warren, Wikimedia Commons

To je nastavak odlične suradnje između Festivala Opatija i tvrtke IPL Art koja je započela prošle godine izložbom Picasso-Miro.Nakon prošlogodišnje izložbe Picasso – Miro, ove godine u Opatiju dolazi genijalni Salvador Dali. O izložbi tijekom koje će publika moći pogledati stotinjak Dalijevih radova iz privatne kolekcije jednog njemačkog kolekcionara koji je želio ostati anoniman, govorili su organizatori, Ernie Gigante Dešković, ravnatelj ustanove Festival Opatija i Iva Piglić, direktorica tvrtke IPL Art.


Nastavak suradnje


– Čast mi je i zadovoljstvo najaviti još jednu divnu izložbu koja će se održati u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera u Opatiji i koja će trajati tijekom cijelog ljeta i turističke sezone, od 6. lipnja do 20. rujna.


To je nastavak odlične suradnje između Festivala Opatija i tvrtke IPL Art koja je započela prošle godine, kada smo počeli ostvarivati ono što nam je želja, dovoditi najjača imena iz svijeta umjetnosti u Opatiju.
Baš kao i s Ljetnom pozornicom na koju dolaze najpoznatiji izvođači, isto želimo učiniti i sa Šporerom i to nam polazi za rukom.


Foto Vedran Karuza


Izložba Picasso-Miro je imala izvanredan uspjeh i bila je među najposjećenijim izložbama u tom razdoblju u cijeloj Hrvatskoj. ove godine smo se također odlučili za jedno superpopularno ime, a to je Salvador Dali, umjetnik za kojega je čuo baš svatko od nas.


S obzirom da će se izložbu moći pogledati tijekom svih dana u tjednu, očekujemo da ćemo čak uspjeti oboriti i vlastiti rekord u posjećenosti – najavio je Gigante Dešković i zahvalio svima koji su dali doprinos u organizaciji i sponzorstvu, od Turističke zajednice grada Opatije do Grada Opatije.


Senzibilitet prema ženama


Ulaznice za Dalijevu izložbu koštat će kao i lani za Picassa – 100 kuna, no kako su najavili organizatori, bit će moguće ostvariti i određene popuste.


– Moram priznati da mi je sa ženskog aspekta, izložba Salvadora Dalija čak i draža od prošlogodišnjih izlagača, s obzirom da je ovaj autor imao puno više senzibiliteta prema ženama.


Zapravo je čitav život bio s jednom ženom, s njegovom Galom koja je zajedno s njime bila vlasnica umjetnina, ali i kasnije fundacije.


Foto Vedran Karuza


O tom se paru puno pisalo kao o jednom neobičnom paru, zanimljivom paru, čiji su katalonski geni nosili bizarnost i nadrealnost.


Umjetnik koji je rođen u malom španjolskom gradu Figuerasu pored mora, nakon što je jedno vrijeme uz Picassa, Coco Chanel i svu tu svitu bio u Parizu, gdje se pridružio krugu nadrealista, poslije se opet vratio u rodno mjesto.


I od tamo odlazi u druge zemlje poput Amerike. Kao što je poznato, Dali je bio slikar, kipar, radio je i na oslikavanju crtanih filmova i reklama, imao je širok spektar djelovanja.


Privatni kolekcionar iz Bonna


Izložbu privatnog kolekcionara iz Bonna, čovjeka koji svoje ime nije želio objaviti, no reći ću o njemu zanimljivost da uvijek nosi bijele rukavice, do sada nitko još nije imao priliku pogledati.


Izuzetno smo se Ernie i ja namučili da bismo u realizaciji ovog posla uspjeli, jer dok nas je lani ometala korona, ove godine je otežavajući faktor veliko poskupljenje cijena goriva.


Troškovi prijevoza i osiguranja su nam ove godine skoro pet puta skuplji nego lani, pa smo morali osigurati sponzore kojima smo izuzetno zahvalni, a to je Metis.


Stotinjak umjetnina, što litografija, što bakroreza i grafika Salvadora Dalija neće imati neku prenadrealističnu notu njegovog izraza, nego ćemo ići na izložbu koja je prikladnija za širi krug publike uz puno kolorita, malo tišeg Salvadora Dalija, da se ljudi ne bi iščuđavali što smo to izložili.


Jedinstveni u Hrvatskoj


Imat ćemo Fausta, imat ćemo Božanstvenu komediju i bit će to autorska izložba kustosice Nataše Bošnjaković koja će se u Opatiji prvi puta uopće moći vidjeti.


Vrlo smo ponosni na to što već drugu godinu za redom prikazujemo u Opatiji izložbu koja se do sada nigdje drugdje u svijetu nije mogla pogledati, dakle iz privatne kolekcije – navela je Iva Piglić o izložbi pod nazivom “Nadrealno”.


Još se jedna zanimljivost veže uz izložbu, a organizatori su istaknuli da jednostavno žele ići u korak s vremenom i ekološkim rješenjima.


– Glavni sponzor izložbe je Metis, a izložba će biti karakteristična po tome što će se svi propagandni materijali, od plakata, do letaka i billboarda tiskati na recikliranom papiru. Po tome smo isto tako jedinstveni i prvi u Hrvatskoj – isaknula je Piglić.