Kongres sportske medicine

U Opatiji srušen Guinessov rekord: Vitomir Maričić hodao četiri minute pod vodom

Barbara Čalušić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Obaranje rekorda izravno su mogli pratiti sudionici kongresa, a njegov tijek komentirao je dr. Viktor Ivaniš, kardiolog opatijske Thalassotherapije i liječnik Hrvatske ronilačke reprezentacije koji prati Maričića.OPATIJA – Obaranjem Guinessovog rekorda u disciplini najduži podvodni hod na dah u Opatiji je započeo prvi Hrvatski kongres prevencijske i sportske medicine te kardiološke rehabilitacije s međunarodnim sudjelovanjem »Science4Health«. Rekord je u bazenu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija oborio hrvatski ronilac na dah Vitomir Maričić koji je na dah prešao više od četiri dužine bazena što je trajalo nešto više od četiri minute.Obaranje rekorda izravno su mogli pratiti sudionici kongresa, a njegov tijek komentirao je dr. Viktor Ivaniš, kardiolog opatijske Thalassotherapije i liječnik Hrvatske ronilačke reprezentacije koji prati Maričića.


Srčane bolesti
– Prva faza priprema za zaron izrazito je važna s posebnim tehnikama disanja koje njegov kapacitet pluća od sedam litara povećavaju na deset litara. Naši uređaji koje koristimo u radu s pacijentima nekad nisu dovoljni za mjerenje kod vrhunskih sportaša pa cijeli segment rada sa sportašima zahtijeva napredovanje i u dijagnostičkom dijelu.Za obaranje ovog rekorda potrebno je konstantno držati kontakt s podlogom i stopala ne smiju biti odvojena od podloge što znači da ronilac mora paziti na korake, rekao je Ivaniš koji je okupljene podsjetio da stručnjaci Thalassotherapije evidentiraju stanje Maričićevog organizma i tijekom obaranja rekorda poput kontinuiranog mjerenja glukoze.


Više čitajte sutra u tiskanom izdanju Novog lista


Foto galerija: Vitomir Maričić hodao pod vodom u bazenu Thalassotherapije; oborio Guinnessov rekord Foto: Sergej Drechsler