16. po redu

U Opatiji otvoren Festival čokolade i najavljen vikend s ponudom čokolade “na sto načina”

Aleksandra Kućel Ilić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Središnje mjesto koje je već u prvim minutama manifestacije na koju je ulaz slobodan vrvjelo čokoljupcima svih uzrasta svakako je sajam "Čokoladna čarolija" koji je zauzeo svaki kantunić Gervaisa



OPATIJA – Slatki uvod u zimu i prosinac, u Opatiji je označio 16. po redu Festival čokolade, otvoren danas u Gervaisu u novom, nešto ranijem terminu i zahvaljujući tom pomicanju u studeni motivirao mnoge da i prije dolaska “najslađeg mjeseca u godini”, otkriju zbog čega Opatiju i čokoladu povezuju posebne niti prijateljstva. Tko to jučer nije stigao provjeriti, imat će priliku još danas i sutra do kada traje “čoko-fest”, a organizatori iz Turističke zajednice Grada Opatije, u želji da sadržajima obogate i motiviraju goste na posjet izvan ljetne sezone, pripremili su zanimljiv vikend baziran na ponudi čokolade “na sto načina”. Programi su namijenjeni ljubiteljima čokolade i dobre zabave, slatkih užitaka, ali i glazbe i umjetnosti, a u znaku čokolade i slatkih delicija, Opatiju u “najslađe mjesto na svijetu” osim na štandovima u Gervaisu, pretvaraju i posebne ponude u kavanama, ugostiteljskim objektima i hotelima… Čoko-dama Opatija…



Središnje mjesto koje je već u prvim minutama manifestacije na koju je ulaz slobodan vrvjelo čokoljupcima svih uzrasta svakako je sajam “Čokoladna čarolija” koji je zauzeo svaki kantunić Gervaisa gdje su na posebne degustacije stigle i organizirane grupe turista iz Austrije i Njemačke.




– Mislim da smo uz novi termin uoči prosinca napravili dobru stvar i uspjeli privući goste kojima je Festival čokolade odličan motiv za dolazak u Opatiju. Vrijeme je neobično lijepo i ovo je jedna izvrsna uvertira u predstojeće dane poznatog Adventa u Opatiji koji se ubraja među najljepše u Europi u gradovima uz more. U Gervaisu se okupilo tridesetak butik proizvođača čokolade iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije, a tu su i OPG-ovi koju sljubljuju čokoladu sa širokom paletom proizvoda.



Pripremile su se radionice, može se saznati kako od zrna kakaovca nastaje čokoladna tabla, kako se crta s čokoladom ili pak od čokolade izrađuje haljina koju će autorica, akademska kiparica Georgette Yvette Ponte kreirati sve do nedjelje kada će ju i odjenuti. Osim u Gervaisu, brojna su iznenađenja i na menijima opatijskih restorana u slatkoj i slanoj kombinaciji, a u SPA centrima su dostupne i masaže na bazi čokolade. Poznato je da Opatija ima i vlastitu tvornicu čokolade u Amadria Park hotelima, a sudeći po velikom interesu ljudi na samom otvorenju, mislim da će vikend koji je pred nama i po turističkim brojkama biti odličan – rekla je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice Grada Opatije.


Uz balone “u bojama čokolade”, specijalno dizajnirane foto punktove i pravo “more slatkiša” svih boja i oblika, kiparica Georgette Yvette Ponte započela je zahtjevnu izradu čoko-haljine koja će trajati do nedjelje.


– Utrošit ću oko pet kilograma čokolade, no vjerujem da će se trud isplatiti – rekla je talentirana kiparica čije je umijeće izazvalo veliku pažnju posjetitelja opatijske “čoko – bajke”.