NEKAKO S PROLJEĆA

U Lici kreće smrčak, jedina proljetna gljiva koja postiže veliku cijenu

Marin Smolčić 


Mnogi lički gljivari očekuju da „ševa zapiva i livada ozeleni“ da bi s dolaskom toplijih dana krenuli u potragu za gljivama. U Lici je to pomalo klimatska lutrija jer u vrijeme kada posvuda u priobalju i nižim predjelima kontinentalne Hrvatske vegetacijski ciklusi budu u poodmakloj fazi, Lika se mikro-klimatski uglavnom ravna po Velebitu koji je i sada bijel od snijega, što znade potrajati od početka lipnja. Stoga snježne pahulje na nadmorskim visinama Like većim od 650 metara nerijetko znadu zalepršati i početkom svibnja.


Na TOP-listi najtraženijih gljiva uvijek se ističu vrganj, blagva, lisičarka, pečurka, bukovača, sunčanica, topolovka…. Ipak, po mnogima u društvu najboljih svakako se mora naći smrčak (Morchella esculenta), jedna od rijetkih i vrlo ukusnih gljiva koje isključivo „ljube“ proljeće. Beru ga tek rijetki jer smrčak malo tko otkupljuje i ova gljiva ima malu težinu zbog šuplje građe. Ali zato ima okus bez premca! Reklo bi se-božanski!


Smrčak kreće kada cvjetaju maslačak i visibaba
Zadnjih godina mnoge ličke obitelji svake jeseni redovno beru i prodaju vrganje i lisičarke. Obje su vrste popularne i među gurmanima, ponekad ih je doslovno krcata šuma i okolne livade. Dok u Lici masovno rađaju mnoge vrste ukusnih gljiva, vrganji i lisičarke su posvuda najomiljeniji. Osim toga njihova prodaja beračima svakako znade „podebljati“ kućni proračun pa se u potragu za ovim „šumskim mesom“ svake jeseni uključuju cijele obitelji. Iako bi po mnogim stručnjacima za gljive i uspješnim beračima smrčak trebao imati znatan ekonomski status, to se vrlo rijetko događa. Potvrdio nam je to najpoznatiji lički gljivar svakako je prof. Ivan Golac iz Gospića, ujedno jedan od rijetkih koji u Lici bere tartufe. Pitali smo ga za smrčke.


-Za smrčke je još rano jer je hladno. Berem ih svake godine u vrijeme kada procvjetaju maslačak i visibaba, dakle kada još malo otopli. Tada ima i smrčka. To se uvijek poklapa s prvom polovicom mjeseca travnja. Prije toga vremena smrčke u Lici nećete naći. Ovih dana su jutra pomalo hladna, a to smrčak ne voli. Otkupna cijena smrčaka lani je iznosila oko 150 kuna, kao sada 20 eura. Prekupci su ih po Zagrebu i ostalim većim gradovima lani prodavali po perverznih 500 kuna za kilogram!


Najviše ih otkupljuju elitni restorani po Zagrebu, Rijeci i Istri. Jedne godine sam brojao koliko smrčaka ide u kilogram. Nabrojao sam ih točno 140 komada! Vjerojatno zato i imaju neusporedivo veću cijenu od ostalih vrsta gljiva, kazuje nam je Ivan Golac.


Ova gljiva pomalo raste u živicama, na proplancima i na rubovima šuma. Smrčak je svojom bojom uvijek dobro zakamufliran i za uspješno pronalaženje trebate imati vrlo oštro oko. Nigdje nije masovan, osim možda u Laudonovom gaju na Krbavskom polju. Zato ova šuma svakoga proljeća okuplja mnoštvo gljivarskih gurmana iz cijele Like u potrazi za skromnim i jedinstvenim smrčkom.