Edukacija

U Krku završila Ljetna škola hrvatskog jezika i kulture za dijasporu

Mladen Trinajstić

Foto Fakultet hrvatskih studija

Foto Fakultet hrvatskih studija

Nastavnici i studenti iz dijaspore usavršili su jezik.Dodjelom svjedodžba završila je Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskog jezika iz dijaspore Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.


Sad već tradicionalni obrazovni program u gradu Krku je, uz predavanja i vježbe hrvatskog jezika, okupio i u edukaciji udružio polaznike iz Mađarske, Njemačke, Nizozemske i Italije.


Sudionici Ljetne škole imali su priliku na taj način produbiti svoja znanja i nastavničke kompetencije te pritom steći i nova poznanstva.
Predavanja su držale profesorica Gordana Laco sa Sveučilišta u Splitu, pročelnica Odsjeka za kroatologiju, i voditeljica Ljetne škole profesorica Sanja Vulić Vranković, dok je za jezične vježbe zadužena bila asistentica Lidija Bogović.


Osim nastavnog dijela, polaznici škole upoznali su se s bogatom baštinom i kulturom otoka Krka, obišli su krčku katedralu, a na terenskoj su nastavi priliku dobili posjetiti i najstariji posjed knezova krčkih Frankopana, kaštel Gradec te poluotok Prnibu kao i otok Cres.


Sadržajno i korisno


– Već treću godinu s veseljem dolazim u grad Krk, na ljetnu školu za učitelje iz dijaspore. Odlazim u Njemačku obogaćena jezičnim rješenjima koja često predstavljaju poteškoće, kako u govoru tako i u pismu – rekla nam je Antonija Pavlović, koordinatorica Hrvatske nastave Koordinacije Meinheim.– Ove sam godine prvi put bila na ljetnoj školi i od početka sam oduševljena gostoljubivošću organizatora. Predavanja su bila vrlo sadržajna i korisna, podsjetili smo se nekih jezičnih sadržaja, ali i naučili puno novih koje ćemo moći primjenjivati u našem svakodnevnom radu – zaključila je pak učiteljica Katarina Dominković, predstavnica Koordinacije Stuttgart.


S njom se složio i Silvio Ziliotto, voditelj tečaja hrvatskoga jezika na Katoličkom sveučilištu u Milanu, koji je u Krku također boravio prvi put.


– Ljetna škola bila je izvrsna prilika za usavršavanje hrvatskog jezika i nastavnih kompetencija – rekao je Ziliotto kojeg je nastavnica hrvatskoga jezika u Gimnaziji Miroslava Krleže u Pečuhu, Valeria Horvath Kovacsevicsne, dopunila konstatacijom da joj je, kao i ostalim sudionicima ovog hvalevrijednog programa, bilo iznimno drago što joj se pružila prilika sudjelovati u Školi.


– Program je cijelog tjedna bio zaista vrlo raznolik, zanimljiv i meni nezaboravan – zaključila je.


Pet godina zaredom


U sklopu pratećeg kulturnog programa predstavljena je knjiga pjesama Vlaste Sindik Pobor, izdana u nakladi Fakulteta hrvatskih studija, a koju je priredila Sanja Vulić Vranković.


Predstavljanje su organizirali Vrbničko kulturno društvo Frankopan i Turistička zajednica općine Vrbnik.


Ljetnu školu za nastavnike organizira Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, i to već petu godinu zaredom, u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori.


Program se provodi uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Školu je također pomoglo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a podršku je dao i Grad Krk.