GRAD SV. NIKOLE

U Kraljevici održano tradicionalno hodočašće brodovima u čast zaštitnika djece i pomoraca

Ingrid Šestan Kučić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Kao gradonačelnika me veseli što smo ipak uspjeli održati tradiciju. Nismo stali i time pokazujemo da želimo slaviti svog zaštitnika, kazao je gradonačelnik Dalibor Čandrlić.KRALJEVICA – Grad sv. Nikole, Kraljevica, jučer je 22. godinu dočekao hodočasnike koji su u ranim jutarnjim satima brodovima krenuli iz Rijeke kako bi sudjelovali u jedinstvenom hodočašću zaštitniku djece i pomoraca.


Iako je hodočašće kao i prijašnjih godina organizirano na prvu nedjelju došašća te je dolaskom brodova u Kraljevicu započeo program proslave blagdana sv. Nikole biskupa, zbog epidemiološke situacije ove godine prvi put nisu pozvani i građani da se pridruže na brodovima, već su posade šest brodova u floti hodočastile u njihovo ime.


Nije bilo ni tradicionalnog dočeka mještana u Kraljevici, već je flotu dočekao samo gradonačelnik Dalibor Čandrlić istaknuvši da je cijeli svijet trenutačno drugačiji i da se samo hodočašće prilagodilo novonastalim okolnostima.
– Ovim činom ulazimo u dane proslave Grada koji će ove godine tađer biti obilježeni na drgačiji način u skladu s novim pravilima. Kao gradonačelnika me veseli što smo ipak uspjeli održati tradiciju. Nismo stali i time pokazujemo da želimo slaviti svog zaštitnika, kazao je gradonačelnik.Dodajući kako se unatoč epidemiji tradicija hodočašćenja pomoraca nastavlja kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar podsjetio je i na sve teškoće s kojima se trenutno susreću pomorci prilikom ukrcaja i iskrcaja s broda. Hodočašće je okončano misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Kraljevici, a euharistiju je predvodio vlč. Đuliano Trdić.


Tradicija tog svetišta seže još na kraj 18. stoljeća, kada je tadašnji papa Pio VI. 1795. godine dao posebnu povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi prema kojoj će svi koji u nju dođu na dan njezinog zaštitnika dobiti – oproštenje grijeha. Po završetku mise brodovi su isploviti prema Rijeci i u povratku brodskim sirenama pozdravili mještane Bakarca, Bakra i Kostrene.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER