MOJ NAJLJEPŠI VRT

U Kosićima na Krku “živi” cvjetna priča za djecu, ptice i zečiće, Posjetili smo vrt Ane Štimac

Jelena Sedlak

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Bicikl je posebno obiteljsko blago koje ima sentimentalnu vrijednost. Pripadao je djedu poštaru, u vrijeme od prije 50-ak godina, dok se pošta još raznosila biciklom. Poštarski bicikl sada je obojen jarko žutom bojom i pridonosi veselom ugođaju. Jako puno detalja krasi ovaj vrt, koji je očito uređen tako da razbudi dječju maštuU naselju Kosići, u mjestu Vrh na otoku Krku, puno je lijepih malih vrtova, no jedan nam je posebno drag zbog inventivnosti vrtlarice Ane Štimac. Ova mlada mama zaposlena je u trgovini prehranom »Krk«, ali uz pomoć svog supruga Andrije stiže održavati i vrt i povrtnjak. Pomaže i sin Adrian, iako su mu svega četiri i pol godine. Ana je iz ovog mjesta, a Andrija je Goranin iz Mrkoplja, pa u vrtu ima natruha i tipičnih goranskih detalja. Neke su pronašli i na internetu, kojim se služi sve više zaljubljenika u vrtove, pa je plug s cvijećem neka vrsta kompilacije zeleno- plave županije. Uostalom, ova akcija Novog lista i Primorsko- goranske županije i ima cilj upoznati predivne vrtove svih krajeva ove, i inače najljepše hrvatske županije, s najraznovrsnijim klimatskim područjima i prilično zahtjevnim uvjetima za održavanje vrtova.


SNIMIO: VEDRAN KARUZA


Pored pluga, koji je zapravo nasljeđe od djeda, tu je i preuređena drvena bačva preuređena za stalak za cvijeće, stari bicikl koji je također dobio novu, ukrasnu namjenu, te neizbježne živopisne kućice za ptice koje naročito raduju Adriana. Bicikl je posebno obiteljsko blago koje ima sentimentalnu vrijednost. Pripadao je djedu poštaru, u vrijeme od prije 50-tak godina, dok se pošta još raznosila biciklom. Poštarski bicikl sada je obojen jarko žutom bojom i pridonosi veselom ugođaju vrta. Jako puno detalja krasi ovaj vrt, koji je očito uređen tako da razbudi dječju maštu. Čak je i u roštilj ukomponirano cvijeće i zapravo nema slobodnog mjesta gdje bi se još mogla dodati pokoja cvjetna posuda. A između cvijeća je kamenica u kojoj po noći gori svjetlo.


– Trudili smo se unijeti u vrt puno zanimljivosti za dijete, kako bi od malih nogu zavoljelo biljke i vrt. I kamenje koje s plaže donesemo kući zajedno biramo, a najviše volimo ono s rupama, jer čini vrt interesantnijim. A ove automobilske gume su zato i obojene jarkim bojama, jer osim što unose živost, pridonose i vedrijem raspoloženju. Jako volim cvijeće i odmah se bolje osjećam kad je oko kuće zeleno i šareno, govori naša domaćica.
Ona ovaj vrt uređuje tek oko pet godina, a prije je tu bilo polje prekriveno korovom. Stric i strina s kojima mlada obitelj dijeli dom, jako su zadovoljni novim izgledom okućnice. Zapravo, oduševljeni su, priča Ana, pokazujući nam i omanji povrtnjak, za koji je zadužen suprug. Hvali ovogodišnji urod krumpira i broskvu koju je, opet, muž posijao. Andrija je inače automehaničar, ali čini se sa »zelenim » prstom. On, saznajemo, šiša i šimšire, pa su zato tako uredno frizirani. A i glavni je dobavljač autoguma, koje Ana poslije boji u vesele tonove i pretvara u atraktivne vaze za cvijeće. Zadužen je on i za kupus, ali ga sadi uglavnom zato da divlji zečić, koji redovito dolazi na doručak, ima što pojesti.Cvijeća pak ima svakojakog, od milijun zvončića, preko verbena, petunija, pelargonija, koje su zauzele roštilj, do hortenzija, za koje Ana govori da ove godine nešto kasnije cvatu. Verbene su pak prošle godine sve propale, pa se Ana raduje da su ove godine opstale. No, kao i ostalo cvijeće, treba ih zalijevati nekad i dva puta dnevno.


– Ranije se dignem ujutro, oko 5 sati, i zalijem sve prije odlaska na posao. Košare sa cvijećem zalijevam i navečer, jer cvijeće u njima pije jako puno vode, govori nam Ana o svojoj dnevnoj rutini. Ona sigurno obuhvaća i plijevljenje, jer u njenom vrtu nismo vidjeli niti jedan korovčić.
Ima u ovom vrtu mjesta i za lavandu, palme, za kivi i naravno za lozu, jer kakav bi to bio pravi mediteransko- goranski vrt bez loze.


Obje su stare, jedna rađa crno, a druga bijelo grožđe, tako da su svi ukusi pokriveni. Tu je i stablo limuna koje se bez obzira na blagu otočnu klimu zimi mora pokriti, i veliki orah koji rodi dovoljno za sve blagdanske slastice. Bajkovitu priču ovog nevelikog otočnog vrta upotpunjava i zvuk vode. U njemu, naime, žubori mala fontana, čiji mlaz raspršuje kapljice na pola metra visine. Taman da ih ugledaju ptice, koje se vodi vesele u ove vrele ljetne dane, a i da Adrianu razbukta maštu u okruženju biljaka, veselih boja i ljupkog vodenog elementa.