BLAGDAN OPĆINE

U Klani Rokova na kakvu su njeni mještani navikli. Slavit će se punih pet dana

Bruna Matičić

Najavili feštu - Dušan Štemberger, Željka Šarčević Grgić i Matea Piković SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Najavili feštu - Dušan Štemberger, Željka Šarčević Grgić i Matea Piković SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Pripremljena su brojna tradicionalna događanja u čiju su se organizaciju uključile klanjske udruge i društva. Program Rokove će biti zaključen svečanom sjednicom Općinskog vijeća na Liscu na kojoj će se prigodno uručiti općinske godišnje nagrade i priznanja najzaslužnijim mještanimaKLANA – Nakon dvije godine pauze u Klanu se konačno vraća Rokova na kakvu su njezini mještani navikli, ona s brojnim tradicionalnim sadržajima, sportskim, vjerskim i zabavnim programima.


Unplugged Fest


Blagdan sv. Roka, svog sveca zaštitnika i Dan Općine, Klana će ove godine slaviti punih pet dana tijekom kojih je pripremljen bogat program, a događanja koja će se povodom Rokove odvijati od petka, 12. kolovoza do utorka 16. kolovoza jučer su najavili načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić, predsjednik Općinskog vijeća Dušan Štemberger i Matea Piković.


– Izuzetno smo zadovoljni što se nakon dvije pandemijske godine u Klanu konačno vratila »prava » Rokova s brojnim tradicionalnim događajima u čiju su se organizaciju uključile naše udruge i društva. Ovogodišnji Rokovski program započinje u petak, 12. kolovoza jednim novitetom na Gradini u sklopu kojeg će nastupiti tri dua, Blu:Kanu, Livingstones i The Blondes koji će izvoditi popularne pop i rock hitove. Radi se o pokušaju stvaranja prepoznatljivog događanja pod nazivom Klana Unplugged Fest i vjerujem da će privući brojne posjetitelje – kazala je načelnica Šarčević Grgić napomenuvši da je to ujedno i posljednje događanje na Gradini jer će se ostali glazbeni programi održavati na parkiralištu iza općinske zgrade gdje su se nekoć održavala rokovska događanja.

U subotu, 13. kolovoza u jutarnjim satima održat će se 18. rokovsko natjecanje vatrogasne djece i mladeži koje ispred Vatrogasnog doma tradicionalno organizira Dobrovoljno vatrogasno društvo Klana. Istoga dana od 15.30 sati, nakon dvogodišnje pauze Planinarsko društvo Pliš organizira 12. Rokovski zalazak sunca, odnosno pohod na Obruč 2022., a istovremeno na terasi caffe bara »Škulja« održat će se turnir u briškuli i trešeti. Večernje subotnje sate glazbom će začiniti mladi klanjski sastav Raspad sistema i Eureka band.


Rokovski kotlić


Središnji dio ovogodišnje rokovske proslave rezerviran je za nedjelju, 14. kolovoza, kada će se tijekom cijeloga dana održavati sportski i zabavni programi, ali i prava gastroposlastica. Već u 8 sati započet će boćarski turnir trojki u organizaciji Boćarskog kluba Sv. Rok, a u 18 sati NK Klana i NK Rječina odigrat će prijateljsku nogometnu utakmicu. U međuvremenu, na Vinodolcu pred Fojku održat će se drugi po redu Rokovski kotlić koji je već jučer bilježio 21 prijavu i obećava dobru zabavu. Odlična fešta očekuje se i u večernjem glazbenom dijelu programa jer će za nju biti zaduženi popularni Koktelsi i bend Kožne jakne.


Ponedjeljak, 15. i utorak, 16. kolovoza rezervirani su za općinske svečanosti i vjerski dio obilježavanja ovog blagdana. Proslava započinje programom na Veliku Gospu, a misna slavlja održat će se u 8 sati u župnoj crkvi sv. Jeronima, dok će se u popodnevnim satima, s početkom u 17.15 sati iz centra Klane krenuti tradicionalna procesija prema Strmašćici u 17.15 sati gdje će se služiti sveta misa i upriličiti blagoslov djece. Na sam blagdan sv. Roka održat će se misna slavlja u 8 sati u crkvi sv. Jeronima te u 11 sati u crkvi sv. Roka, dok će župnik Kristijan Malnar u 17 sati ispred Vatrogasnog doma u Klani upriličiti blagoslov motornih i gospodarskih vozila.


Program Rokove zaključit će se svečanom sjednicom Općinskog vijeća u 18 sati u lovačkoj kućici na Liscu na kojoj će se prigodno uručiti općinske godišnje nagrade i priznanja najzaslužnijim mještanima.


Ovogodišnja rokovska proslava u Klani će potrajati sve do utorka, 16. kolovoza, a bogat rokovski program zasigurno će privući znatiželjnike.


– Uz produženi vikend i lijepo vrijeme koje se najavljuje, nadamo se da će rokovska događanja zainteresirati naše mještane, ali i brojne posjetitelje iz okolnih mjesta. Pozivamo ih da nam se pridruže i s nama proslave Rokovu – zaključila je Željka Šarčević Grgić.