Donacija Europske unije

U KBC Rijeka pušten je u rad robot za dezinfekciju, prvi takav u Hrvatskoj. Dokazano je da djelotvorno uništava mikroorganizme

P. N.

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Uvođenje robota za dezinfekciju u rad KBC-a Rijeka predstavlja velik iskorak za našu ustanovu jer su pacijenti i djelatnici izloženi riziku od zaraze i širenja virusa i bakterija u bolničkom kliničkom području"Danas je na sušačkom lokalitetu prezentiran i u rad pušten prvi robot za dezinfekciju u KBC-u Rijeka, informirali su javnost iz ove zdravstvene ustanove.


Ultraljubičasti (UV) robot za dezinfekciju poznat pod imenom UV-DR, navode iz KBC Rijeka, “autonomni je robot za dezinfekciju namijenjen bolnicama, proizvodnim pogonima i farmaceutskim tvrtkama”.


– Robot je dizajniran kao dodatak postojećim ciklusima čišćenja kako bi se smanjilo širenje bolničkih infekcija, zaraznih bolesti, virusa, bakterija i drugih tipova štetnih organskih mikroorganizama. Ima autonomni pogon i emitira koncentrirano UV-C svjetlo na predefinirane zaražene točke u sobama za pacijente i/li operacijskim salama u bolnicama te na taj način dezinficira prostor i ubija bakterije odnosno viruse na svim izloženim površinama. Rezultati testiranja robota pokazali su da izloženost zračenju u trajanju od 10 minuta ubija do 99,9 posto bakterija koje se uobičajeno mogu pronaći u bolnicama. Robot postiže veću učinkovitost dezinfekcije i ima manji utjecaj na radne procese osoblja za čišćenje u usporedbi s postojećim rješenjima, primjerice ubrzava dezinfekciju prostorija za 12 puta, navode iz KBC Rijeka.

Mogućnosti i proces nabavke uređaja javnosti su danas predstavili državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka prim. Željko Plazonić, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić i predstojnica Kliničkog zavoda za kliničku mikrobiologiju prof. dr. Maja Abram.


– Uporabom UVC tehnologije kao učinkovite standardizirane metode očekujemo višu razinu efektivnosti u borbi protiv hospitalnih infekcija. Zasigurno se može reći da je to vrijedan dodatak dekontaminaciji i borbi protiv infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi“, istaknuo je državni tajnik Plazonić.


Ravnatelj Ružić, pak, naglasio je da “uvođenje robota za dezinfekciju u rad KBC-a Rijeka predstavlja velik iskorak za našu ustanovu jer su pacijenti i djelatnici izloženi riziku od zaraze i širenja virusa i bakterija u bolničkom kliničkom području”.


– U pogledu bolničkih infekcija uporaba UV-C tehnologije ima svoju primjenu u dezinfekciji i svakako predstavlja dodatak dekontaminaciji i redukciji patogena u bolesničkim sobama, operacijskim salama i ostalim bolničkim prostorima“, pojasnila je prof. Abram


Robotom za dezinfekciju upravlja se pomoću aplikacije na pametnom telefonu ili tabletu. Testiran je u jednoj od najvećih danskih bolnica, Sveučilišnoj bolnici u Odensi, nakon čega je počela njegova primjena u Skandinaviji i ostatku Europe.


Europska komisija otkupila je 200 robota za dezinfekciju od danske tvrtke UVD Robots Aps i donirat će ih svim zemljama Europske unije. Hrvatskoj je donirano sedam robota, od čega je jedan od prvih uveden u funkciju upravo u KBC-u Rijeka. Donacija robota za dezinfekciju namijenjena je borbi protiv COVID-a, kako bi se rasteretio rad spremačica i istovremeno zaštitilo osoblje, a namijenjeno je COVID odjelima, operacijskim salama i jedinicama intenzivnog liječenja.


Okvirna vrijednost robota je 70 tisuća eura, odnosno oko 522 tisuće kuna, a nakon jednog punjenja može samostalno raditi dva do dva i pol sata i dezinficirati devet do deset prostorija. Robot je dimenzija 171 x 93 x 66 cm i ukupne je mase 140 kg.


UVC dezinfekcija dokazano djelotvorno uništava mikroorganizme koji se prenose vodom, zrakom i putem površina. Tako se osigurava dodatna mjera u borbi protiv infekcija povezanih s bolničkom skrbi. Jednostavna i efektivna metoda dezinfekcije zraka i površina pruža intenzivnu zaštitu u okruženju pacijenta i medicinskog osoblja.”