Pljesak i ovacije

Neuobičajena i posebna: U HNK-u Ivana pl. Zajca premijerno izvedena “Cavalleria rusticana”

Kim Cuculić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Mascagnijeva jednočinka "Cavalleria rusticana" svjetsku premijeru imala je u Rimu 1890. i bio je to već tada jedan od najvećih trijumfa u povijesti opere, mladi se skladatelj vraćao 60 puta pred publiku.RIJEKA – Veristička opera “Cavalleria rusticana” Pietra Mascagnija premijerno je izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca. Režiju potpisuje Dražen Siriščević, a Riječkim simfonijskim orkestrom ravnao je Paolo Bressan.


Ulogu Santuzze pjevala je Kristina Kolar, Turiddu je Domagoj Dorotić, u ulozi Lucije izmjenjuju se Ivanica Vunić i Sofija Cingula, Alfio je Robert Kolar, Lola je Emilia Rukavina, a Plaćenici Jasmin Mekić i Giuseppe Nicodemo.
Scenograf  je Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a videoprojekcije potpisao je Vedran Perišić Pero. Sudjeluje i Riječki operni zbor.


Foto galerija: Premijera opere "Cavalleria rusticana" u HNK Ivana pl. Zajca Foto: Vedran Karuza


Bila je ovo neuobičajena “Cavalleria rusticana”, prilagođena protupandemijskim mjerama. Bila je posebna i po istarskim freskama, na čemu riječki HNK zahvaljuje Hrvatskome restauratorskome zavodu, gospodinu Toniju Šaini iz Odjela za zidno slikarstvo i mozaik u Rijeci.
Mascagnijeva jednočinka “Cavalleria rusticana” svjetsku premijeru imala je u Rimu 1890. i bio je to već tada jedan od najvećih trijumfa u povijesti opere, mladi se skladatelj vraćao 60 puta pred publiku.


Eruptivni osjećaji, vatrene strasti, dramatična, emotivna, zamamna glazba u operi čija se radnja odvija u okvirima strogog seoskog sicilijanskog moralnog poretka u kojem je svatko prijestupnik – i danas je ono što osvaja opernu publiku. Bilo je tako i ovoga puta u Rijeci, gdje je premijerna publika ispratila “Cavalleriju” pljeskom i ovacijama.