POSTROJBA SLAVI

U Gospiću se obilježava 29. obljetnica legendarne 9. gardijske brigade “Vukovi”: Dolazi i Milanović

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Jezgru postrojbe su sačinjavali pripadnici 118. brigade HV iz Gospića, 133. brigade HV iz Otočca, te 111. i 128. brigade HV iz Rijeke.GOSPIĆ – Klub ratnih veterana 9.gbr. „Vukovi“ obavijestio je javnost o obilježavanju 29. obljetnice osnutka ove legendarne gardijske brigade. Na današnji dan 1992. iz Glavnog stožera OD RH stigla je zapovijed o osnutku 6. gardijske brigade HV, kasnije 9. gbr. Ova značajna obljetnica obilježit će se svečano u četvrtak 4. studenoga u Gospiću, kada će se održati svečanost i obljetnica ustrojavanja Motorizirane bojne Vukovi HV.


Svečanost će započeti Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle Hrvatske branitelje u Katedrali Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću. Nakon mise na spomen obilježju poginulim Vukovima u vojarni „9.GBR Vukovi“ u Gospiću položit će se vijenci i zapaliti svijeće i održati molitva u čast svim poginulim i umrlim pripadniicima ove postrojbe. Na svečanosti se očekuje dolazak Predsjednika RH Zorana Milanovića. Riječani su ostali braniti Liku Na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga 1992. godine za zapovjednika brigade imenovan je tadašnji pukovnik Mirko Norac, a jezgru postrojbe su sačinjavali pripadnici 118. brigade HV iz Gospića, 133. brigade HV iz Otočca, te 111. i 128. brigade HV iz Rijeke. Zanimljivo je da su se mnogi riječki dragovoljci tada mogli demobilizirati i vratiti doma, ali su se priključili tek nastaloj profesionalnoj brigadi i u svim tim ratnim vihorima ostali u Lici do konca Domovinskog rata.

Ubrzo su uslijedile vojne operacije „Maslenica“ i „Medački džep“, slabije poznata operacija „Repetitor“ na planinskom masivu „Ljubovo“. Onda je došla operacija „Oluja“, a „Vukovi“ su opet dobili jednu tešku zadaću: zauzeti to isto „gvozdeno Ljubovo“ krcato minskim poljima i neprijateljskim bunkerima. Za desetu godišnjicu postojanja i njezine zasluge u Domovinskom ratu, 9. gardijska brigada je u studenom 2002. godine od strane predsjednika Republika Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika OS RH odlikovana Redom kneza Domagoja sa ogrlicom a 2012.g.odlikovana je Poveljom Predsjednika RH.


U siječnju 2003. godine 9. gardijska brigada je ugašena, a mladi pripadnici „Vukova“ su zajedno sa pripadnicima „Tigrova“ ušli u sastav novo ustrojene postrojbe, gardijske motorizirane brigade. Kroz 9. gardijsku brigadu „Vukovi“ prošlo preko 5000 pripadnika iz Rijeke, Kvarnera, primorja, otoka i Like. Svoje živote u obrani Hrvatske položilo je 56 pripadnika, a 211 ih je ranjeno.