KOMUNALNI PROJEKT

U Gospiću otvoreno Reciklažno dvorište: Vrijednost projekta je 593.000 eura, gotovo sve su bespovratna sredstva

Marin SmolčićReciklažno dvorište za komunalni otpad kao građevina komunalno-servisne namjene puštena je danas u rad u Gospiću. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda putem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva sklopljenog između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta iznosi 593.000,63 EUR od čega su 488.038,48 EUR bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda.Grad Gospić je Reciklažno dvorište izgradio i opremio, a po završetku izgradnje dodijelio ga je danas poduzeću „Komunalac“ Gospić d.o.o. na upravljanje.
Današnjoj svečanosti uz gradonačelnika Karla Starčevića i njegovu zamjenicu Kristinu Prša nazočili su župan Ernest Petry, predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predsjednica Gradskog vijeća Ana-Marija Zdunić i gradski vijećnici, direktor Komunalca Gospić d.o.o. Milan Mataija i predstavnici izvođača radova firmi GS Gradnja i ELKRO.


Ovom prigodom gradonačelnik Karlo Starčević istaknuo je značaj ovog projekta za Grad Gospić s obzirom da Grad Gospić kontinuirano ulaže u građevine komunalno-servisne namjene s ciljem što održivijeg i učinkovitijeg gospodarenja otpadom.


-Otvaranjem reciklažnog dvorišta, osim smanjenja količina odloženog otpada na odlagalištu Rakitovac i broja divljih odlagališta te količine otpada bačenog u okoliš, svakako će pozitivno utjecati i na razvoj svijesti građana o važnosti brige za naš zajednički okoliš i dakako da će to i smanjiti troškove zbrinjavanja otpada. Upravo je to naša zadaća- osigurati adekvatan način zbrinjavanja i razvrstavanja miješanog komunalnog otpada kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš i održala visoka razina održivog razvoja i gospodarenja otpadom.Nastavno na ovaj projekt i dalje radimo na projektu pretovarne stanice  i odlagalištu građevinskog otpada, a nismo zaboravili niti sortirnicu otpada, istaknuo je gradonačelnik Karlo Starčević. Također je zahvalio na suradnji Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, kao i resornom ministarstvu putem kojega je Grad Gospić i ostvario bespovratna europska sredstva, kao i svima ostalima koji su svojim radom dali doprinos u realizaciji ovog projekta.


Nazočnima se u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obratila i voditeljica službe zaštite okoliša u posredničkom tijelu Nataša Dankić Sliepčević, također govoreći o značaju i vrijednosti ovog projekta. Ključeve Reciklažnog dvorišta gradonačelnik Karlo Starčević predao je Komunalcu na upravljanje. U ime Komunalca ključeve je preuzeo direktor Milan Mataija. Svi građani Grada Gospića od idućeg tjedna moći će pravilno zbrinjavati  više od 20 vrsta otpada u za to predviđene spremnike na novom Reciklažnom dvorištu.