Izvor Selce

U Crikvenici predstavljena radna bilježnica “Moj izvor”

Robert Šimonović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Barbara Blažić Šubat osmislila je i napravila radnu bilježnicu za potrebe rada s djecom korisnicima socijalne usluge poludnevnog boravkaU crikveničkoj Dvorani Zora danas je održana promocija psihoedukativne radne bilježnice “Moj Izvor”, koju je za potrebe rada s djecom korisnicima socijalne usluge poludnevnog boravka osmislila i napravila Barbara Blažić Šubat, psihologinja i djelatnica Centra za pružanje usluga u zajednici Centar Izvor Selce.


Foto galerija: Predstavljanje radne bilježnice "Moj izvor" Foto: Vedran Karuza


Predstavljanju Psihoedukativne radne bilježnice “Moj Izvor” nazočili su ravnatelj Centra Izvor Selce Nikica Sečen, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Crikvenice Jasminka Citković, načelnica Sektora za podršku organizacije rada ustanova socijalne skrbi pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivana Zadro, predsjednica Upravnog vijeća Centar Izvor Selce i ravnateljica crikveničke OŠ Zvonka Cara Desiree Pečaver, savjetnica riječkog Ureda pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, ravnateljica Područnog ureda Crikvenica pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad Sanja Kontić Karabaić, kao i drugi članovi Upravnog vijeća Centra Izvor Selce, ravnatelji i predstavnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad, domova za djecu, škola, vrtića i drugih ustanova s kojima Centar surađuje…


Interaktivna bilježnica


Kako je pojasnila psihologinja Barbara Blažić Šubat, prije dvije godine Centar je izdao priručnik “Snaga zajednice – program poludnevnog boravka Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce”, u kojem su opisani teorijski koncepti, obilježja programa i aktivnosti Centra, stoga je logičan korak bila nadogradnja u vidu pragmatične, jasne i svakodnevno primjenjive prihoedukativne radne bilježnice.

– Radi se o interaktivnoj radnoj bilježnici, svojevrsnoj kombinaciji pitanja, dnevnika i edukacije, a koja pomaže i stručnjaku, i djetetu, u rješavanju određene problematike.


Zamišljena je i tematski prilagođena korisnicima usluge poludnevnog boravka, ali većinu vježbi moguće je koristiti i u drugim društvenim kontekstima i aspektima – u školi, zdravstvu, kulturi, sportu…


Radna bilježnica stvara poveznicu između stručnjaka (op.a. odgajatelja, psihologa, pedagoga…) i djeteta, a može se ispunjavati i samostalno, kao i s drugim dionicima u procesu obrazovanja i odgoja, rekla je Blažić Šubat te pobliže pojasnila osnovne ciljeve psihoedukativne radne bilježnice.


– Upoznavanje dijeteta i svih relevantnih aspekata njegova života, proširivanje djetetovih psihosocijalnih kapaciteta poput učenja rješavanja problema, asertivnog ponašanja i slično, zatim pokušaj učenja djeteta identifikaciji vlastitih misli, osjećaja i ponašanja te njihove povezanosti u kognitivnom modelu, dobivanje uvida u djetetov doživljaj poludnevnog boravka i slično, pojasnila je Blažić Šubat.


Nacionalni planovi


Ravnatelj Ustanove Nikica Sečen zahvalio je uzvanicima na dolasku, naročito onima koji su došli iz Zagreba, Siska i drugih udaljenih krajeva, ali i čestitao vlastitim djelatnicima na predanom radu, trudi i motivaciji, posebno Barbari Blažić Šubat.– Ovo za nas nije ni po čemu veliki dan, već nastavak našeg rada u segmentu izdavanja priručnika, knjiga, slikovnica i drugih publikacija u radu s djecom.


U ovim zahtjevnim vremenima često nam nedostaje koječega, naročito alata za rad s djecom, stoga ovo što mi radimo, uz silan trud naših djelatnika, zaista zaslužuje pohvalu.


Bez dobre atmosfere i odnosa u Ustanovi ne bi bilo niti jedne naše publikacije, tako da sam posebno ponosan na naše zajedništvo koje je iznijedrilo puno dobrih stvari i koje će koristiti mnogima, rekao je Sečen.


Pročelnica Citković apostrofirala je partnerski i pozitivan međuljudski odnos između Grada Crikvenice i Centra Izvor Selce.– To uostalom dokazuju i svi naši zajednički projekti vezani za društvene djelatnosti, kao štu su Grad prijatelj djece, Zdraviji grad, Grad za mlade, Grad za starije osobe…, rekla je Citković.


U ime ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i svoje osobno ime nazočnima se obratila Ivana Zadro, koja je podsjetila da je prije nekoliko godina dodatno intenziviran proces reforme sustava socijalne skrbi, a koji je usmjeren k borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, provedbi procesa transformacije i deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi te povećane dostupnosti i kvalitete socijalnih usluga uz regionalnu ravnomjesrnost.– Trenutno, pa sve do 2027. godine, u provedbi su nacionalni planovi razvoja socijalnih usluga, prava djece, borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti te izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.


U svim planovima i ciljevima jasno je vidljiva opredjeljenost Republike Hrvatske za proces tranformacije i deinstitucionalizacije domova, rekla je Zadro.


Napomenula je i da je Centar Izvor duboko otisnuo brojne ciljeve, a svoj utjecaj i djelovanje širi i izvan PGŽ-a. Navela je i da Centar predstavlja primjer dobre prakse, dobre suradnje i najboljeg mogućeg partnera u razvoju socijalnih usluga za djecu i izgradnji kvalitetne skrbi za djecu.


Dobar primjer


Predsjednica Upravnog vijeća Centra i ravnateljica crikveniče OŠ Zvonka Cara Desiree Pečaver govorila je o dugogodišnjoj suradnji Centra i škole, još u doba kad je Centar bio ustrojen kao dom za nezbrinutu djecu.Zadovoljstvo uspješnom suradnjom s Centrom iskazala je i ravnateljica Područnog ureda Crikvenica pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad Sanja Kontić Karabaić i savjetnica riječkog Ureda pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.


– Odbor za prava djeteta UN-a prošle je godine ukazao zabrinutost po pitanju sporosti sustava deinstitucionalizacije i tranformacije u RH, a Centar Izvor je dobar primjer kako se mogu podržati i prevenirati rizična ponašanja djece, izdvajanja djece iz obitelji, kao i kako im pružiti odgovarajuću podršku u našoj županiji i šire, rekla je Žagar.Promociju psihoedukativne radne bilježnice svojim su glazbenim nastupom uljepšale članice zbora “Raspjevani slavuji” te Stela Dušanić dramskim monologom.


Prikazani su i kratki filmovi “Iz korisničke perspektive” i “Boža u zemlji melankolije”, koji vjerno dođaravaju iskustva korisnika socijalnih usluga dnevnog i poludnevnog boravka.